ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΙΚΑΙAΣ-ΡΕΝΤΗ

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Mεταλλαγμένα τρόφιμα για μια μεταλλαγμένη ζωή.

Η εξέλιξη της γενετικής επιστήμης συνέβαλε στην παραγωγή τροφίμων και οργανισμών με τροποποίηση του γενετικού τους κώδικα. Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας της γενετικής μηχανικής είναι δυνατή η παραγωγή φυτών και ζώων ή ψαριών με νέες ιδιότητες. Τα νέα αυτά χαρακτηριστικά συνήθως αφορούν την ανθεκτικότητα τους σε ασθένειες, σε παράσιτα, στην ταχύτητα ανάπτυξής τους, στην εμφάνισή τους ή ακόμα και στη γεύση τους. Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην ιχθυοκαλλιέργεια και γενικά στη διατροφή σε παγκόσμια κλίμακα. Σε πολλές χώρες, με πρωτοστάτη τις Η.Π.Α., επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στις 4 χώρες που συγκεντρώνουν το 95% της παραγωγής μεταλλαγμένων προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, μαζί με τον Καναδά, την Αργεντινή και την Κίνα, ενώ η Ευρώπη δέχεται εδώ και πολύ καιρό αφόρητες πιέσεις από κυβερνήσεις και μεγάλες πολυεθνικές προκειμένου να επιτραπεί η καλλιέργεια και η εμπορία μεταλλαγμένων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Με ανακοίνωση της, η αμερικανική ακαδημία για περιβαλλοντολογική ιατρική (AAEM) απαιτεί ένα μορατόριουμ για όλα τα γενετικός μεταλλαγμένα προϊόντα, αφού σε πολλαπλές μελέτες σε ζώα, αποδείχτηκε ότι έχουν σοβαρές συνέπειες στον οργανισμό! Μεταξύ άλλων προκαλείται στειρότητα, παραποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, επιταχυνόμενη γήρανση, γενετικές μεταλλαγές σε ότι αφορά την σύνθεση της χοληστερίνης, την ρύθμιση της ινσουλίνης, την κυτταρική επικοινωνία και την παρασκευή των πρωτεϊνών, όπως επίσης μεταλλαγές στο συκώτι, τα νεφρά, την σπλήνα και το στομαχικό/εντερικό σύστημα! Όπως επισημάνει στην ανακοίνωση της η ακαδημία, «διαπιστώθηκε μια σύνδεση μεταξύ γενετικός μεταλλαγμένων τροφίμων και αρνητικών επιδράσεων στην υγεία που δεν μπορεί να είναι τυχαία.».
  «Tο πιο σαθρό επιχείρημα» στο οποίο καταφεύγουν οι αμερικανικές πολυεθνικές εν σχέσει με τα μεταλλαγμένα «είναι ο ισχυρισμός ότι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί αποτελούν το απόλυτο όπλο κατά της πείνας. Όποιος θέλει να τελειώνουμε με την εξολόθρευση των ανθρώπων από τον λιμό, πρέπει, όπως ισχυρίζονται, να αποδεχθεί τις γενετικές επεμβάσεις στα φυτά. H αντίθεση προς την αλήθεια είναι οφθαλμοφανής και κραυγαλέα, όμως σ' όλες τις χώρες του κόσμου οι πολίτες βομβαρδίζονται από την προπαγάνδα των κοσμοκρατόρων. Nα θυμίσουμε ότι η έκθεση του FAO (του παγκόσμιου οργανισμού τροφίμων και γεωργίας), με θέμα την έλλειψη ασφάλειας στη διατροφή, αποδεικνύει και με αριθμούς ότι η γεωργία σ' όλο τον κόσμο, μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα (και κυρίως δίχως γενετικά τροποποιημένες τροφές) να διαθρέψει πλήρως 12 δισ. ανθρώπους. Xωρίς πρόβλημα σημαίνει την παροχή σε κάθε ενήλικο άτομο καθημερινώς 2.700 θερμίδων. Kαι σήμερα δεν είμαστε παρά μόνο 6,2 δισ. άνθρωποι πάνω στη γη».
ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ – Η ΚΥΡΙΑ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ: Η παραγωγή ζωοτροφών απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των μεταλλαγμένων οργανισμών. Το 80% των εισαγωγών σόγιας και του καλαμποκιού προορίζονται για την παραγωγή ζωοτροφών. Η χώρα μας εισάγει περίπου 450.000 τόνους σόγιας και αντίστοιχη ποσότητα καλαμποκιού κάθε χρόνο. Όπως έχουν δείξει επανειλημμένες εργαστηριακές αναλύσεις, άγνωστο ποσοστό των εισαγωγών είναι μεταλλαγμένο. Επομένως, προϊόντα όπως κρέας, πουλερικά, γάλα, τυρί, αυγά και ψάρια προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τις επιπτώσεις στην υγεία των ζώων - και κατ’ επέκταση στους ανθρώπους - από τη χρήση των μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές. Αξίζει να τονίσουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις (π.χ. στα κοτόπουλα και στα γουρούνια) η σόγια ξεπερνά το 20% της καθημερινής διατροφής τους. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους λοιπόν, τα ζώα καταναλώνουντεράστιες ποσότητες σόγιας και καλαμποκιού σε όλο τον κύκλο της ζωής τους. Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού σύντομα θα εφαρμοστεί νομοθεσία για τη σήμανση των ζωοτροφών αλλά και των συστατικών που προέρχονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς ακόμη και αν δεν ανιχνεύεται το μεταλλαγμένο DNA στο τελικό προϊόν. Μέχρι τότε όμως, η σήμανση των μεταλλαγμένων οργανισμών στις ζωοτροφές δεν είναι υποχρεωτική. Αντίστοιχα και η σήμανση των προϊόντων ζωικής προέλευσης δεν είναι υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής όταν αγοράζει κρέας, κοτόπουλο, γάλα, τυρί, αυγά ή ψάρι δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτά προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς. Παντού στην Ευρώπη οι καταναλωτές δείχνουν την αντίθεσή τους προς τους μεταλλαγμένους οργανισμούς και τη χρήση τους στα τρόφιμα. Η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (Δεκέμβριος 2001) δείχνει ότιτο 93,3% των Ελλήνων καταναλωτών δεν θέλει να τρώει μεταλλαγμένα τρόφιμα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο των Ευρωπαίων καταναλωτών ανέρχεται σε 71%. Η ενεργός συμμετοχή των καταναλωτών είναι αναγκαία για να σταματήσει η χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών
Κλείνοντας να τονίσουμε ότι η ανθρώπινη ιστορία είχε γνωρίσει και παλιότερα μεγάλες ανακαλύψεις για τη θεαματική αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών (δες DDT και πράσινη επανάσταση) και τη βελτίωσή τους η οποίες μετά από χρόνια αποδείχτηκαν καταστροφικές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Ο πλανήτης μας πια έχει φτάσει σε σημείο να μπορεί να παράγει το διπλάσιο περίπου ποσό θερμίδων από αυτό πού χρειάζονται καθημερινά οι άνθρωποι για να επιζήσουν. Άρα το πρόβλημα της πείνας δεν είναι θέμα έλλειψης τροφής αλλά πρόβλημα διανομής της. Δε πρέπει επίσης να ξεχνάμε και τις τεχνικές των εναλλακτικών ή βιολογικών καλλιεργειών, οι οποίες χρησιμοποιούν την ίδια τη φύση για τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών και οι οποίες εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία και στη Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου