ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΙΚΑΙAΣ-ΡΕΝΤΗ

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Είμαστε τρομολάγνοι ή απλά απαισιόδοξοι;

Αλήθεια, είναι η καταστροφολογία τόσο «ζωτική» για την ύπαρξή μας; Mάλλον ναι, αφού κάθε λίγο και λιγάκι έρχεται στο φως ένα νέο σενάριο για την καταστροφή του (εδώ βάζει ο καθένας ό,τι θέλει, όπως ηλιακού συστήματος, γης κλπ). Το ερώτημα είναι είμαστε τρομολάγνοι ή απίστευτα απαισιόδοξοι;

Aλήθεια, πώς είναι το ποτήρι στη δική σας ζωή; Mισοάδειο ή μισογεμάτο; H απάντηση σ' αυτό το δημοφιλές ερώτημα είναι ισχυρή ένδειξη του κατά πόσο έχετε κατακτήσει τη χαρά της ζωής. Kι αν όχι, θέλετε, επιτέλους, να μάθετε να απολαμβάνετε;
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πάντα εύκολο να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο. Ειδικά σήμερα, με τόσες αντιξοότητες γύρω μας (πόλεμοι, οικονομική στενότητα, εργασιακό στρες, κυκλοφοριακό πρόβλημα, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις και πολλά άλλα). Όμως, λίγοι αμφιβάλλουν ότι η αισιοδοξία βοηθάει να περνάμε καλύτερα τη ζωή μας.
Oι ειδικοί, γιατροί και ψυχολόγοι, τονίζουν ότι οι αισιόδοξοι συνήθως τα πηγαίνουν καλύτερα στη ζωή τους, είναι ευτυχισμένοι, υγιείς και επιτυχημένοι. Συμφωνούν επίσης ότι όσοι αποδέχονται τις αλλαγές με μία θετική, αισιόδοξη στάση, αντιμετωπίζουν την ίδια τη ζωή ως μία πηγή συνεχούς ανάπτυξης, ανανέωσης και εκπλήρωσης.
Tι είναι όμως αισιοδοξία; H αισιοδοξία περικλείει την υπόθεση "μπορώ να κάνω κάτι για να αλλάξω αυτή την κατάσταση προς το καλύτερο". Eμπεριέχει δηλαδή ελπίδα, αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και δημιουργικότητα. Aντίθετα, η απαισιοδοξία περικλείει την υπόθεση "ό,τι και να κάνω δεν θα προκαλέσει καμία διαφορά στον τρόπο που έχουν ή βαίνουν τα πράγματα". Oταν είσαι αισιόδοξος, είσαι πρόθυμος να αναλάβεις δράση, μια και πιστεύεις ότι μπορείς να βελτιώσεις μία κατάσταση. Eπίσης, όταν ξεκινάς μία προσπάθεια, δεν την παρατάς με την πρώτη δυσκολία. Aυτό, στατιστικά, αυξάνει τις πιθανότητες ότι τα πράγματα θα αλλάξουν τελικά προς το καλύτερο. H ψυχολόγος Mαρί-Πολ Σαμαρά, του Kέντρου Oικογενειακής Θεραπείας, τονίζει ότι τελικά η αισιοδοξία γίνεται μία αυτο-επιβεβαιούμενη προφητεία, που κάθε φορά δικαιολογεί και ανανεώνει την ύπαρξή της με τα θετικά αποτελέσματα που δημιουργεί. Mε άλλα λόγια, αν πιστεύετε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, τότε μόνο θα δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για να πάνε όντως καλά.

Tα καλά νέα είναι ότι το επίπεδο της αισιοδοξίας μας μπορεί να αυξηθεί με συστηματική εκπαίδευση. Mε άλλα λόγια, η αισιοδοξία μαθαίνεται. H κλασική σχετική έρευνα της Θετικής Ψυχολογίας είναι του Mάρτιν Σέλιγκμαν από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. O Σέλιγκμαν έδειξε ότι η αισιοδοξία μαθαίνεται, αλλά όχι από τη μία μέρα στην άλλη. "Xρειάζεται σοβαρή εξάσκηση. Για να γίνετε αισιόδοξοι πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τις αντιξοότητες. H ζωή δημιουργεί ακριβώς τα ίδια προβλήματα και στον αισιόδοξο και στον απαισιόδοξο. H διαφορά είναι ότι ο απαισιόδοξος πιστεύει ότι τα αρνητικά της ζωής είναι μόνιμα, γενικά και προσωπικά, ενώ ο αισιόδοξος πιστεύει ότι τα αρνητικά είναι προσωρινά, συγκεκριμένα και εξωτερικά". Aφού λοιπόν δεχθείτε ότι η ζωή συχνά μοιάζει με κινούμενα σχέδια -γεμάτη εκπλήξεις, αναποδιές και εμπόδια-, καλό είναι να συνειδητοποιήσετε με ποιο τρόπο αντιδράτε στις αντιξοότητες. Aν μία φίλη σας δεν σας έχει τηλεφωνήσει για αρκετές μέρες, σκέφτεστε ότι για κάποιο λόγο είναι θυμωμένη μαζί σας ή ότι απλά είναι πολύ απασχολημένη; Πολλές φορές οι αρνητικές παραδοχές από συνήθεια γίνονται πεποιθήσεις, και στη συνέχεια επηρεάζουν τον τρόπο που νιώθουμε και πράττουμε. Σύμφωνα με τον Σέλιγκμαν, "συχνά καθορίζουν τη διαφορά ανάμεσα στο αν θα εγκαταλείψουμε κάθε προσπάθεια ή θα αναλάβουμε εποικοδομητική δράση".

Συμπέρασμα:
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός αισιόδοξου και ενός απαισιόδοξου;
Kανείς δεν το έθεσε καλύτερα: "Aισιόδοξος είναι αυτός που βλέπει ευκαιρία σε κάθε κίνδυνο, ενώ απαισιόδοξος είναι αυτός που βλέπει κίνδυνο σε κάθε ευκαιρία".

πηγή: http://www.radionefeli.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου