ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΙΚΑΙAΣ-ΡΕΝΤΗ

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

O Eθελοντισμός ως οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών.

Ο εθελοντισμός είναι η οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος. Οι μορφές που μπορεί να πάρει είναι ποικίλες, από την παροχή υπηρεσιών φροντίδας ως τις οργανωμένες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος κι από τη δραστηριοποίηση ομάδων πολιτών για την πρόληψη, ή την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ως την παροχή εκπαίδευσης σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα, ή ομάδες.
Ο εθελοντισμός είναι μια αξία την οποία είτε την έχει κάποιος, είτε όχι. Όλα τα ανθρώπινα συστήματα αξιών, είναι παράγωγα συγκεκριμένων πολιτισμών, συγκεκριμένων συστημάτων παιδείας και συγκεκριμένων ιστορικών παραγόντων. Κατά συνέπεια  είναι μια αξία, η οποία μπορεί να μεταδοθεί, να διδαχθεί και να εμπεδωθεί ως πρακτική. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να είναι ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα προκύψει από τη μία μέρα στην άλλη. Πρόκειται για μια ολόκληρη νοοτροπία η οποία οφείλει να καλλιεργηθεί, ούτως ώστε να μετατραπεί σε αυτονόητη ενέργεια.
Η εμπορευματοποίηση των πόντων επίσης, είναι αυτή που δημιουργεί «μόδες», όχι μόνο σε υλικά αντικείμενο αλλά και σε συμπεριφορές. Αυτά είναι δεδομένα που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς σίγουρα. Όμως δεν ανήκω στους ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι ιδεολογίες, οι αξίες και τα ιδανικά έχουν πάψει εντελώς να υπάρχουν στη σύγχρονη εποχή. Πιστεύω ότι υπάρχουν, αλλά με διαφορετικές ποιότητες, εντάσεις και μορφές. Προσωπικά θα με υποψίαζε πολύ, εάν ο εθελοντισμός ήταν «μόδα» και μάλλον δεν θα μου άρεσε, για έναν πολύ απλό λόγο γιατί θα είχε περιορισμένη διάρκεια, θα αντιμετωπίζονταν με όρους «μόδας» και πολύ σύντομα θα ξεχνιόνταν από όλους. Ο εθελοντισμός είναι μια νοοτροπία η οποία για να έχει νόημα και αποτέλεσμα, οφείλει να βιωθεί πρώτα σε προσωπικό επίπεδο. Και με την έννοια αυτή, ο καθένας μπορεί να προσφέρει, ο καθένας μπορεί να συμβάλει σε μια συλλογική δράση και ο καθένας τελικά μπορεί να κάνει κάτι -όσο μικρό κι να είναι αυτό - για να αλλάξει τον κόσμο γύρω του. Ο εθελοντισμός ανήκει σε εκείνη την κατηγορία αξιών, οι οποίες έχουν διαχρονική και απόλυτη βαρύτητα. Ανήκει στις αξίες εκείνες, οι οποίες αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ανθρωπότητας για να προχωρά μπροστά.
Μια κοινωνία αλληλεγγύης, μια κοινωνία υποστήριξης των αδυνάτων και μια κοινωνία πρόνοιας για τους μη προνομιούχους, αποτελούν απλά «διαφορετικές ποιότητες» αλλά την ίδια την πεμπτουσία, το νόημα και το στόχο της Δημοκρατίας. Εάν από τις έννοιες αυτές, αφαιρέσεις την εθελοντική προσφορά, την αλληλοβοήθεια και τα αλτρουιστικά κίνητρα, τότε μένουν κενές περιεχομένου. Η Δημοκρατία, δεν αποτελεί μια «τεχνική» και «στεγνά» πολιτική έννοια αλλά ένα ολόκληρο πλαίσιο κοινωνικής συνύπαρξης στην καθημερινότητα. Είναι μια έννοια η οποία αφορά πρωτίστως τους ίδιους τους Πολίτες και όχι κάποιο απρόσωπο σύστημα διαχείρισης της όποιας εξουσίας. Επομένως, δεν θεωρώ ότι ο εθελοντισμός αποτελεί απλό έναν παράγοντα βελτίωσης της ποιότητας της Δημοκρατίας αλλά ένα στοιχείο που έχει να κάνει, με αυτή την ίδια την έννοια της ύπαρξη της.
Γιώργος Μουταφίδης πηγή: http://www.radionefeli.com/
Ο Γιώργος Μουταφίδης Γεννήθηκε στις 6-6-1968. Σπούδασε φαρμακευτική και δημοσιογραφία. Είναι δημιουργός  του ηλεκτρονικού περιοδικού Nefeli News  και του διαδικτυακού ραδιοφώνου RadioNefeli  στην ιστοσελίδα  www.RadioNefeli.com   και συνεργάτης στο περιοδικό Σύμβουλος Υγείας. Διατηρεί φαρμακείο στη Νίκαια, είναι  μέλλος του φαρμακευτικού συλλόγου Πειραιά και του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου