ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΙΚΑΙAΣ-ΡΕΝΤΗ

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ο νους των ανθρώπων είναι γεμάτος σκέψεις και πρότυπα.

Ο άνθρωπος γεννιέται με το δώρο του νου με την ικανότητα της σκέψης, με εκείνη την αντιληπτική δυνατότητα που τον βοηθά να αφομοιώνει συνειδησιακά τα εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα.  Η σκέψη εκφράζεται μέσω του νου δίνοντας στα λόγια χρώμα, ύφος, βαρύτητα. Οι σπόροι έμπνευσης, οι μεγάλες ιδέες, οι ανώτερες συλλήψεις ενυπάρχουν στην έκφραση της Δημιουργίας μέσα σε έναν Ενεργειακό Ωκεανό, περιπλανώμενες στο Σύμπαν ελεύθερες, πρόσφορες για χρήση από όλους μας. Εάν χρησιμοποιούμε την ανώτερη έκφραση της ύπαρξής μας, αυτό που πολλές φορές αποκαλέσαμε Ανώτερο Εαυτό, μέσω της δημιουργικής μας φαντασίας και της αγάπης για την εξέλιξη, τότε οι συλλήψεις των σκέψεών μας θα μπορούν να δομούν δημιουργικές σκεπτομορφές  εκφράζοντάς τες στον κόσμο των συνανθρώπων μας.  Οι σκέψεις πλανώνται γύρω μας σε μια νοητική αύρα και πολλές φορές εξαπλώνονται και διασκορπίζονται στον περιβάλλοντα χώρο. Όπως και τα συναισθήματα, δονούν και αποτυπώνονται γύρω μας, επηρεάζουν εμάς αλλά και τους άλλους ολόγυρα με ανάλογα αποτελέσματα κάθε φορά. Μοιάζουν με τους χτύπους ενός τυμπάνου που άλλοτε παρασέρνει τους χορευτές στους δικούς του κραδασμούς δημιουργώντας ρυθμό, έκσταση, ανάταση ψυχής και άλλοτε τους αφήνει εμβρόντητους μέσα στις ψευδαισθήσεις τους, την αναταραχή και τη δυσαρμονία.  Οι σκέψεις είναι άλλοτε καθαρά νοητικές και άλλοτε υποκινούνται από διαταραγμένα συναισθήματα, από εξάρσεις, από εκρηκτικές διαθέσεις. Πολλές φορές τα συναισθήματα είναι υποκινητές σκέψεων και ιδεών και είναι φυσικό να υπάρχει μια σύνθεση του συναισθήματος με το νου.
Ο νους μας είναι γεμάτος σκέψεις και πρότυπα, τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα, με τα οποία δημιουργεί και ερμηνεύει τη ζωή.. Η ποιότητα της ζωής μας, των συνθηκών και γεγονότων που προσελκύουμε βασίζεται εξ’ολοκλήρου στην ποιότητα των σκέψεών μας.
Στην καθημερινή μας γλώσσα το «πρότυπο» είναι μια λέξη, με τεχνική – παραγωγική κατ’ αρχήν σημασία. Αποκαλούμε πρότυπο ένα προσχηματισμένο, προκατασκευασμένο τύπο αντικειμένου που χρησιμεύει ως υπόδειγμα για την κατασκευή – αναπαραγωγή άλλων όμοιων (Μείζων Ελληνικό Λεξικό, κ.ά.). Παραπλήσιες έννοιες είναι το υπόδειγμα, το μοντέλο, η μήτρα, το καλούπι, το πρόπλασμα (γλυπτικού ή αρχιτεκτονικού έργου).  Πρότυπο, με τη μεταφορική έννοια, είναι κάποιο πρόσωπο ή κατάσταση που μπορεί να χρησιμεύει ως παράδειγμα προς μίμηση, ως κάτι το αξιομίμητο. Με αυτή την έννοια αναφερόμαστε σε πρότυπα ήθους ή αρετής, σε πρότυπο ευνομούμενης πολιτείας, σε πρότυπο δασκάλου, υπεύθυνου πολίτη, επιστήμονα κ.ο.κ.
"Η ανθρώπινη σκέψη συνδέεται με τον ζωτικό ηλεκτρισμό της ζωής. Όταν οι σκέψεις είναι θετικές, έλκουν προς το μέρος τους ζωτικές δυνάμεις, αλλά όταν οι σκέψεις είναι αρνητικές, αυτές οι ζωτικές δυνάμεις διασκορπίζονται, απομακρύνονται από τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μια ασθένεια". (Πέταρ Ντένωφ)

'Oλο και περισσότερο γίνεται αποδεκτό πως ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει τον τρόπο της ζωής μας
'Eχει λεχθεί ότι η ζωή αναπτύσσεται με την δική μας συμμετοχή σ' αυτήν και όλες οι μελέτες πλέον δείχνουν ότι φτιάχνουμε την δική μας πραγματικότητα μέσα μας.  Η σύγχρονη επιστήμη μέσα από μια συνεχώς διευρυνόμενη αντίληψη των λεπτότερων νόμων και πραγματικοτήτων  καθορίζει ότι το ανθρώπινο όν λειτουργεί με ένα ενοποιημένο τρόπο τόσο στην σχέση του με τον κόσμο που το περιβάλλει όσο και στην αλληλεξάρτηση μεταξύ των διαφορετικών πεδίων της ύπαρξής του. Βάσει αυτού η σκέψη όποια και αν είναι η ποιότητά της είναι μια ενέργεια που από την στιγμή της σύλληψής της αρχίζει να παράγει τον εαυτό της στο φυσικό επίπεδο καθώς επηρεάζει την συμπεριφορά μας, την διάθεσή μας, τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, τα συναισθήματά μας, τις πράξεις και τις αντιδράσεις μας στο περιβάλλον, ολόκληρη την ζωή μας. Η ένταση μιας σκέψης και της από αυτήν παραγόμενης εικόνας καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό την αμεσότητα της φυσικής της υλοποίησης. Γι' αυτό και για πολλούς μελετητές η ασθένεια είναι η προβολή διαστρεβλωμένων ιδεών που λειτουργούν σαν μορφογεννητικά πεδία .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου