«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν»
Οι Έλληνες χάνουν τουλάχιστον δέκα χρόνια από τη ζωής τους για τους εξής λόγους: Καπνίζουν πολύ, τρέφονται άσχημα, είναι υπέρβαροι, οδηγούν απρόσεκτα, ασκούνται λίγο, αγχώνονται πολύ, κοιμούνται άσχημα και γιατί δεν κάνουν σε μεγάλο ποσοστό τις στοιχειώδεις προληπτικές εξετάσεις.
Ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει μετρήσει ποτέ σάκχαρο ή χοληστερίνη. Οι μισές περίπου γυναίκες δεν κάνουν εξέταση μαστού και μαστογραφία. Οι άντρες σε ποσοστό άνω του 75% δεν ελέγχουν τον προστάτη και άντρες και γυναίκες σε ποσοστό άνω του 80% δεν κάνουν τις βασικές εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου που είναι και ο πιο συχνός. Ο πιο βασικός λόγος είναι ότι δεν έχουμε μάθει να έχουμε σωστή σχέση με το σώμα μας και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι η ευθύνη για την υγεία μας είναι πάνω απ’ όλα δική μας ευθύνη. Μόνο έτσι θα προκύψουν και οι σωστές συμπεριφορές υγείας και θα αναπτυχθεί ο τομέας της Πρόληψης, που σε τελευταία ανάλυση αντανακλά τη γενικότερη παιδεία κάθε πληθυσμού. Είναι με άλλα λόγια θέμα ανάπτυξης και πολιτισμού μιας κοινωνίας. Γι’ αυτό και ήταν σημαντική προτεραιότητα στην ακμάζουσα αρχαία Ελλάδα, γι’ αυτό και υιοθετείται κυρίως από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της υφηλίου.
Προληπτική ιατρική
«…Η Υγεία, που είναι μια κατάσταση ολικής φυσικής πνευματικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας, είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η επίτευξη του κατά το δυνατόν υψηλότερου επιπέδου υγείας είναι σημαντικότατη παγκόσμια επιδίωξη, η πραγμάτωση της οποίας απαιτεί τη δράση πολλών άλλων κοινωνικών και οικονομικών τομέων παράλληλα με τον τομέα της υγείας».
(Διακήρυξη της ΄Αλμα-΄Ατα, 1978)
Κύριο χαρακτηριστικό της Προληπτικής Ιατρικής είναι η πρωτογενής πρόληψη που αποσκοπεί στην αποφυγή και απομάκρυνση των αιτιολογικών παραγόντων μιας νόσου, με ενεργό συμμετοχή του ατόμου, αφού προηγηθεί έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή του (Αγωγή Υγείας), με τελικό στόχο την υιοθέτηση συγκεκριμένων συμπεριφορών. Η εκπαίδευση μιας πληθυσμιακής ομάδας περιλαμβάνει ενίσχυση της υγιεινής διαβίωσης (αποφυγή καπνίσματος, σωστή διατροφή, φυσική άσκηση) και αποφυγή επικίνδυνης συμπεριφοράς (οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, χρήση τοξικών ουσιών, άσκηση βίας).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) όρισε ως «Αγωγή Υγείας» την «εκπαιδευτική διαδικασία που αποσκοπεί στη διαμόρφωση και υιοθέτηση προτύπων συμπεριφοράς τα οποία προστατεύουν και προάγουν την πνευματική, ψυχική, σωματική υγεία και κοινωνική ευεξία» Ένα παράδειγμα που δείχνει την αποτελεσματικότητα της αγωγής υγείας στη μείωση της νοσηρότητας είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του AIDS στις χώρες του Δυτικού κόσμου όπου το επίπεδο πληροφόρησης του πληθυσμό για θέματα υγείας είναι υψηλό, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες με εντελώς διαφορετικά κοινωνικά και οικονομικά στάρνταντ.
Βέβαια η αγωγή υγείας δεν έχει άμεσα αποτελέσματα και απαιτεί μακρόχρονα προγράμματα για να αποδώσει καρπούς, γι αυτό συνήθως παραμελείται από τους οργανισμούς υγείας θεωρούμενη μάλλον ως περιττή πολυτέλεια.
ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ
Οποιαδήποτε και να είναι η ηλικία σου 20,30,40 ,50 ποτέ μην υποθέσεις ότι κάποιο αίσθημα η σύμπτωμα άπω αυτά που αναφέρονται πιο κάτω είναι "λόγω της ηλικίας η της αλλαγής στην ζωή" η ακόμη της κλιμακτηρίου.
Αφήστε το γιατρό σας και όχι τη γειτόνισσα να σας βοηθήσει με αυτά.
Εάν σας κόβετε η ανάσα απότομα η σταδιακά με η χωρίς κάποια μικρή άσκηση η το ανέβασμα μιας σκάλας.
Εάν αισθάνεστε ένα πόνο στο στήθος ,την κοιλιά τα άκρα, ξαφνικό που διαρκεί αρκετή ώρα η που επανέρχεται και δε φεύγει με το να ξαπλώσετε για λίγο η με τη λήψη παυσίπονου.
Εάν έχεις λιποθυμικές κρίσεις η σκοτοδίνες συχνά.
Εάν έχεις ένα συχνό βήχα και δεν είσαι καπνιστής η εάν με το βήξιμο βγάζεις αιματηρά φλέγματα.
Εάν έχεις χωρίς λόγω αιμορραγία από τη μύτη το στόμα τον πρωκτό τα σεξουαλικά όργανα η στα ούρα.
Εάν η όραση , η ακοή η όσφρηση ξαφνικά αρχίσουν να ελαττώνονται
Εάν ψηλαφάς ένα νέο μικρό η μεγάλο ογκίδιο στον η στους μαστούς.
Εάν παρουσιάσεις οιδήματα στα χέρια η στα πόδια.
Εάν αισθάνεσαι συνεχώς αδυναμία και εύκολα κουράζεσαι.
Εάν αισθάνεσαι συνέχεια κρύο η πολύ ζέστη.
Εάν η κινητικότης του εντέρου σου αλλάξει πολύ αισθητά (πολύ δυσκοίλιος η πολύ ευκοίλιος η συχνότης των κενό -σεων άλλαξε.)
Εάν έχεις πόνο στην πλάτη που δε φεύγει τελείως πάρα του ότι ξεκουράζεσαι και παίρνεις κάποια άπλα παυσίπονα.
Εάν χάσεις ξαφνικά και χωρίς κάποια δίαιτα πολύ βάρος η εάν ακόμη αισθανθείς ότι βάζεις πολύ βάρος ξαφνικά.
Όλα αυτά είναι λόγοι για τους οποίους και φυσικά θα επισκεφθείς το γιατρό.
Γιώργος Μουταφίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου