ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΙΚΑΙAΣ-ΡΕΝΤΗ

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Αναπτυξιακή κίνηση πολιτών Νίκαιας Ρέντη: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το όραμα για μια καλύτερη πόλη είναι κοινό για όλους. Εμείς στην αναπτυξιακή κίνηση πολιτών Νίκαιας Ρέντη ενωθήκαμε  για να δουλέψουμε ώστε το όραμα αυτό να γίνει πραγματικότητα. Θέλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές προσφέροντας την δημιουργική δύναμη που μας ενώνει στην πόλη που αγαπάμε.
Η αναπτυξιακή κίνηση πολιτών Νίκαιας Ρέντη σας προσκαλεί στην Τετάρτη 27 Οκτωβρίου στις 18.45 το απόγευμα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον κλειστό χώρο που βρίσκεται στην οδό Αγαμέμνονος 1 στην Νεάπολη Νίκαιας (Γωνία με λεωφ. Γρηγόρη Λαμπράκη).

H οδοντιατρική του δρόμου....

http://www.youtube.com/watch?v=WR8tIjTykbE&feature=youtu.be

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Το ψέμα και η αλήθεια ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί

«Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθούμε πέρα από την επίμονη άρνηση να μάθουμε την αλήθεια, την επίμονη άρνηση να αναλύσουμε τα αίτια των γεγονότων» (Dorothy Thompson 1894-1961).
«Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι απλά θέλουν να πιστέψουν,» σχολιάζει ο Brian Cronk, καθηγητής ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο του Missouri. «Το ανθρώπινο μυαλό προσπαθεί πάντα να προσδιορίσει το λόγο που συμβαίνουν τα πάντα και όταν ο λόγος δεν είναι ξεκάθαρος, έχουμε την τάση να πλάθουμε όμορφες - φανταστικές ιστορίες.»
Ψέμα: λόγος που δεν είναι αληθινός, που είναι αντίθετος με την αλήθεια. Η εσκεμμένη απόκρυψη ή παραποίηση της αλήθειας ορίζεται και αυτή ως ψέμα. Ξεκινάω με τον ορισμό προσπαθώντας να βάλω μια βάση σε ένα δημιούργημα τόσο εύθραυστο όσο και το αντικείμενο το οποίο πραγματεύεται. Η υποκειμενικότητα του λόγου μου ορίζεται ως αυτονόητη και το αληθές ή το ψευδές καθορίζεται από εσάς συμμετέχοντας έτσι και εσείς σε ένα παιχνίδι ψευδαισθήσεων που η ίδια η έννοια του ψέματος δημιουργεί.Τι είναι ψέμα και τι αλήθεια άραγε; Το ψέμα στα μάτια του δέκτη γίνεται η αλήθεια ενώ η αλήθεια του ψεύτη μετατρέπεται εσκεμμένα σε ένα ψέμα συνθέτοντας κάτι που μόνο απλό δεν είναι. Το μπλέξιμο είναι εμφανές και ακόμα δεν έχω ξεκινήσει. Η εικόνα του Πινόκιο που μεγαλώνει η μύτη του με κάθε ψέμα τριγυρνάει στο μυαλό μου αρχίζοντας σιγά σιγά να μοιάζει ουτοπική. Υπάρχει άραγε αντικειμενική αλήθεια; Άμα εγώ πιστέψω ένα ψέμα και αγνοήσω για πάντα την ύπαρξη του αυτομάτως δεν γίνεται αλήθεια για μένα; Υπό αυτό το πρίσμα πόσα απ’ όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα μπορούμε να πούμε πως είναι αλήθεια; Το ότι αγνοούμε την ύπαρξη του ψέματος δεν σημαίνει αναγκαστικά πως δεν υπάρχει κιόλας….
 Όλοι αναζητούμε την αλήθεια σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Για πια αλήθεια όμως μιλάμε και πως μπορούμε να δηλώνουμε πως την αναζητάμε όταν το ψέμα υπάρχει παντού τριγύρω μας και σε πολλές περιπτώσεις δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Υπάρχει μια βιομηχανία ψέματος η οποία βασίζει την ίδια την ύπαρξη της σε αυτό. Η πολιτική, η δικηγορία , το μάρκετινγκ οι πωλήσεις γενικότερα εμπεριέχουν σε έναν βαθμό την ένια του ψέματος αφού βασίζονται στην παράληψη των άσχημων στοιχείων του προϊόντος που πραγματεύονται και την προβολή μόνο των ελκυστικών. Θα υπήρχε για παράδειγμα o κόσμος του θεάματος αν δεν υπήρχε το ψέμα? Λαμπερά πρόσωπα στημένα από τρίτους σύμφωνα με τις ανάγκες του κοινού, πολλά λεφτά, φώτα και δόξα συνθέτουν μια τελειότητα που μόνο αληθινή δεν είναι. Οι καταναλωτικές μας συνήθειες (άρα και το τι τρώμε, πίνουμε, φοράμε κ.ο.κ) είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την διαφήμιση. Η διαφήμιση όμως δεν βασίζεται στο ψέμα? Πόσοι θα έτρωγαν από μια αλυσίδα fast food άμα έβλεπε στην διαφήμιση ότι αυτό που τρώνε είναι ακέφαλα κοτόπουλα που μεγαλώνουν μέσα σε λίγες μέρες με συνθετικές τροφές και που με τα βίας αποκαλούνται ζωντανοί οργανισμοί ή πόσοι θα αγόραζαν γάλα και κρέας αν έβλεπαν τις αγελάδες στοιβαγμένες σε ελάχιστο χώρο χωρίς να κουνιούνται να τρέφονται με συνθετικές τροφές και να τις αρμέγουν μηχανές; Κανείς δεν θα το έκανε νομίζω. Όλοι μας προτιμάμε να βλέπουμε μια χαμογελαστή παρέα νέων παιδιών να κάθονται γελώντας να τρώνε το ζουμερό χάμπουργκερ της αλυσίδας fast food & τον χαμογελαστό γεμάτο ξενοιασιά αγρότη να αρμέγει τις αγελάδες που βοσκούν ελεύθερες όλη μέρα στο περιβόλι του και τρώνε χορταράκι του θεού. Εσείς τι λέτε λοιπόν μας αρέσει η αλήθεια η μήπως το ψέμα μοιάζει να είναι πιο ελκυστικό? Ίσως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα του βαθμού που υπάρχει το ψέμα στην ζωή μας είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Πιστεύεται άραγε πως γευόμαστε την πραγματική γεύση και βλέπουμε την πραγματική εμφάνιση των τροφίμων. Δυστυχώς όχι. Οι γεύσεις και τα χρώματα των φαγητών πλέον δεν είναι οι φυσικές. Παρασκευάζονται στα εργαστήρια και προστίθενται στα τρόφιμα μέσω ουσιών οι οποίες δεν έχουν ούτε μια θρεπτική αξία. Είναι απλά το μάρκετινγκ στο φαγητό μας. Για να καταλάβουμε τον βαθμό εξάρτησης μας από το ψέμα αρκεί να αναφέρω πως σε έρευνα που έγινε αποδείχτηκε πως εάν καταργούσαμε η χρήση μιας ουσίας που δίνει το ροζ χρώμα στο κρέας αντί του βαθυκόκκινου που πρέπει να έχει, τότε η κατανάλωση κρέατος θα έπεφτε κατά 40%». Βλέπετε λοιπόν πως το ψέμα μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει την αλήθεια σε τέτοιο βαθμό που αργότερα η αποκάλυψη της αλήθειας να μοιάζει με ένα μεγάλο ψέμα. Το ψέμα εμφανίζεται και στις ανθρώπινες σχέσεις και μάλιστα πολύ πιο συχνά απ’ όσο νομίζουμε. .
Έχει υπολογιστεί πως λέμε ψέματα σε περίπου μια στις τρεις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις. Όποιος υποστηρίζει πως δεν έχει πει ψέματα ποτέ το πιθανότερο είναι να ψεύδεται αναιρώντας έτσι αυτό ακριβώς που δηλώνει. Ο κυριότερος λόγος που λέμε ψέματα είναι όταν νιώθουμε να απειλείτε η δημόσια εικόνα μας. Τότε καταφεύγουμε στο ψέμα ώστε να μην πέσουμε στα μάτια των υπολοίπων παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία για αληθή. Αυτομάτως λοιπόν το ψέμα μας μετατρέπεται σε αλήθεια και η αποδοχή μας από τον συνομιλητή βασίζεται σε παραπλανητικά στοιχεία. θα μπορούσαμε όμως να την κερδίσουμε διαφορετικά; Ίσως, αλλά δεν το κάνουμε. Η σχέση είναι αμφίδρομη και ο παραλήπτης του ψέματος μοιάζει να το προκαλεί κιόλας. Η ανικανότητα αποδοχής της αλήθεια δημιουργεί πολλές φορές ένα μονόδρομο ψέματος, προσπαθώντας έτσι να προστατέψουμε τον άλλον από μια αλήθεια που εξ’ αρχής αυτός δεν αντέχει. Το ψέμα λοιπόν επεμβαίνει δημιουργώντας μια ισορροπία που με την αλήθεια μοιάζει δύσκολο να κρατηθεί. Πιο ευθύνεται τελικά για ένα ψέμα; Αυτός που το λέει ή αυτός που το προκαλεί? Αυτός που δεν αντέχει να πει την αλήθεια ή αυτός που δεν μπορεί να την δεχτεί; Έχετε άραγε σκεφτεί πως θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς ψέματα; Θα αλλάζανε τα πάντα από τις προσωπικές μας σχέσεις μας μέχρι και τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Οι ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες και η ζωή μοιάζει με ένα περίεργο τρόπο να τις κρατάει μέσα από μια σύνθεση αλήθειας με ψέμα. Ο κόσμος δεν μπορεί να υπάρξει μονόπλευρα και όπως όλα τα ετερώνυμα έτσι και το ψέμα και η αλήθεια δεν μπορούν να οριστούν από μόνα τους. Η ύπαρξη του ενός είναι προϋπόθεση για την ύπαρξη και του άλλου και έτσι οι μέχρι σήμερα παράλληλες πορείες τους μοιάζουν να τέμνονται. Πριν βγάλουμε λοιπόν όλοι το μαστρο-Τζεπέτο που κρύβουμε μέσα μας και καταδικάσουμε απόλυτα το ψέμα ας αναρωτηθούμε αν μπορούμε και σε τι βαθμό να αντέξουμε την αλήθεια….
 Ο άνθρωπος από τη φύση του αναζητά τη βολή του, έστω κι αν αυτή έχει το κόστος μιας κάποιας μορφής καταπίεσης από τη λεγόμενη κοινώς αποδεκτή πραγματικότητα. Οι άνθρωποι προτιμούν να ασπάζονται το σύστημα, παρά να καλλιεργούν την αυθεντικότητα.

Σε έναν κόσμο που οι οραματιστές εκτελούνται.....

  Σε ένα  κόσμο που οι οραματιστές εκτελούνται από το στρατό των βρώμικων συμφερόντων, όλα κυλούν σύμφωνα με το στρατηγό καταχνιά ο οποίος έχει μπροστά του το χάρτη των ανθρώπων και κόβει το κεφάλι σε όποιον επαναστατήσει. Όσοι στάθηκαν μπροστάρηδες σε κοινωνικούς αγώνες δέχτηκαν οργανωμένο πόλεμο λάσπης ο οποίος ήταν σωστά ενορχηστρωμένος από τους προπαγανδιστές οι οποίοι δημιούργησαν ο καθένας τη δική τους σχολή. Σήμερα η ανθρωπότητα βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να έχει στις τάξεις της αρκετές σχολές που διδάσκουν προπαγάνδα άρα σήμερα περισσότερο από ποτέ ο κίνδυνος να φιμώνεται το όραμα δίχως ποτέ να εξωτερικεύεται είναι πολύ μεγάλος. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, ο πιο πλούσιος τον πιο φτωχό, ο πιο διαπλεκόμενος αυτόν που πηγαίνει με το σταυρό στο χέρι. Η λύση για κάθε πρόβλημα είναι η λύση που ευνοεί αυτούς που έχουν το μεγαλύτερο συμφέρον. Οι κοινωνίες αρχίζουν να νιώθουν μεγάλη πίεση την οποία εκτονώνουν με φαινόμενα όπως η βία και η παραβατικότητα. Ο κόσμος μας φίλοι και φίλες δεν πάει καλά. Οι αρρώστιες της ανθρώπινης ψυχής συνεχώς αυξάνουν και δυστυχώς τα ψυχοφάρμακα είναι αυτά που έχουν την μεγαλύτερη κατανάλωση. Οι φοβίες και η ανασφάλεια των πολιτών έχει χτυπήσει κόκκινο και το χειρότερο από όλα είναι ότι κανείς δεν κάνει κάτι για να ανατρέψει αυτή τη δυσλειτουργία. Η αποξένωση του ανθρώπου από τη φύση, από την οικογένεια, τον συνάνθρωπο είναι ο ορισμός  της σύγχρονης τερατογένεσης.  Είναι καιρός να αλλάξουμε κάτι ώστε να επαναφέρουμε την χαμένη ανθρωπιά και να πλησιάσουμε ο ένας με τον άλλο. Ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων είναι πλέον επιτακτικός. Ας κάνει ο καθένας από εμάς την αυτοκριτική του ώστε να βρει τι τον ενώνει με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Σημεία επαφής υπάρχουν ακόμη ,φτάνει να ψάξουμε να τα βρούμε και να δημιουργήσουμε καινούργιες γέφυρες επικοινωνίας ξεπερνώντας τις διαχωριστικές γραμμές που στέκονται εμπόδιο στην κοινωνική συνοχή. Το μέλλον είναι υπόθεση όλων, φτάνει να το πάρουμε στα χέρια μας δημιουργώντας ένα σταθερό οικοδόμημα πάνω στο οποίο θα στηρίξουμε το καινούργιο αύριο.
Γιώργος Μουταφίδης

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Παχυσαρκία=Νόσος

Πολλοί θεωρούν ότι η παχυσαρκία είναι απλά ένα από τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου, όπως π.χ. το χρώμα των ματιών . Όμως η παχυσαρκία είναι νόσος . Κάθε κατάσταση που μειώνει την ποιότητα και την ποσότητα της ζωής , είναι νόσος . Στους παχύσαρκους η ποιότητα της ζωής , είναι σαφώς μειωμένη . Συχνά έχουν κακή διάθεση ( που πολλές φορές οδηγεί στην κατάθλιψη ) , αίσθημα σωματικής κόπωσης , άσχημο ύπνο ( λόγω ροχαλητού και απνοιών ) , χαμηλή αυτοεκτίμηση λόγω της εξωτερικής τους εμφάνισης και των αποτυχημένων προσπαθειών απώλειας βάρους . Έχουν ενοχές επειδή έφαγαν παραπάνω , δε μπορούν να βρουν εύκολα ρούχα και  έχουν να αντιμετωπίσουν  τον κοινωνικό ρατσισμό . Δεν κάνουν μπάνιο στη θάλασσα , δεν προσλαμβάνονται εύκολα ως εργαζόμενοι και πολλές φορές αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν . Είναι προφανής λοιπόν η μείωση της ποιότητας της ζωής των παχύσαρκων , μιας ζωής που είναι και συντομότερη , εξαιτίας του ότι εμφανίζουν συχνότερα σημαντικές επιπλοκές υγείας όπως : καρδιαγγειακές νόσους , σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ , υπέρταση , αύξηση χοληστερόλης - τριγλυκεριδίων - ουρικού οξέος , αρθροπάθειες  κτλ . Η παχυσαρκία προκαλεί επίσης μείωση της γονιμότητας και διαταραχές της περιόδου , διαφραγματοκήλη , λιπώδη εκφύλιση του ήπατος και φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων . Είναι σημαντικό το ότι οι παχύσαρκοι εμφανίζουν  αυξημένη συχνότητα  ορισμένων καρκίνων , όπως του μαστού , του ενδομητρίου και του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες , του προστάτη και του παχέος εντέρου στους άντρες .   Η παχυσαρκία δεν θεραπεύεται , σίγουρα όμως αντιμετωπίζεται . Με άλλα λόγια όταν ένας παχύσαρκος χάσει βάρος , δε θα ξενοιάσει επειδή ποτέ δε θα το ανακτήσει . Πρέπει διαρκώς να βρίσκεται σε εγρήγορση . Βασικό μέλημα του παχύσαρκου , είναι να σταματήσει να αυξάνει το βάρος του , να μάθει να σταθεροποιείται στο βάρος που έφτασε και να αντιμετωπίζει τυχόν συνυπάρχουσες παθήσεις . Πάνω σε αυτές τις βάσεις , θα πρέπει να επιχειρήσει σπώλεια βάρους με αυξημένες έτσι πιθανότητες επιτυχίας . Σε τρείς βασικά αρχές στηρίζεται η προσπάθεια απώλειας βάρους : 1. Είναι αδύνατον να υπάρξει απώλεια βάρους , εάν δεν τρώμε λιγότερες θερμίδες από όσες ξοδεύουμε . 2. Επιφέρει μεγαλύτερα αποτελέσματα η μείωση των θερμίδων από την αύξηση της σωματικής άσκησης . 3.  Όσο πιο δραστική είναι μια θεραπευτική μέθοδος ,  τόσο μεγαλύτερη απώλεια βάρους αρχικά , τόσο περισσότερες οι παρενέργειες της και τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα το τελικό βάρος να μην είναι το επιθυμητό . Με άλλα λόγια είναι πιο αποτελεσματική , μια λιγότερο δραστική θεραπευτική μέθοδος .    Είναι προφανέςότι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις . Είναι βασικό να υπάρχει συνεργασία και σχέση εμπιστοσύνης , μεταξύ του παχύσαρκου και του ιατρού του . Ο παχύσαρκος πρέπει να κατανοήσει ότι η ρύθμιση του σωματικού βάρους , είναι μια μακρόχρονη προσπάθεια που αποδίδει όσο συνεχίζεται . Πρέπει να τεθεί ένας εφικτός τρόπος απώλειας βάρους . Εάν χάσει για παράδειγμα  10 - 15 %  του βάρους του και διατηρήσει μακροχρόνια αυτή την απώλεια , τα οφέλη από τη βελτίωση της υγείας του θα είναι τεράστια . Αυτό προϋποθέτει την κατάλληλη επιλογή της θεραπευτικής μεθόδου , που μπορεί να είναι συνδυασμός δίαιτας , σωματικής άσκησης και φαρμάκων . Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί ακόμη και χειρουργική επέμβαση .  Η δίαιτα θα πρέπει να είναι αποτελεσματική και ασφαλής , ώστε να μην προκαλεί παρενέργειες και να βοηθάει στη ρύθμιση τυχόν άλλων παθήσεων (π.χ. υπερλιπιδαιμίας , αρτηριακής υπέρτασης , σακχαρώδη διαβήτη κτλ.) .
Η σωματική άσκηση βοηθάει . Ανάλογα με το βαθμό της παχυσαρκίας και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου , συστείνεται , επιτρέπεται ή απαγορεύεται . Βοηθάει στην απώλεια λίπους , μειώνει την όρεξη , βελτιώνει τη ψυχολογική διάθεση και παράλληλα βελτιώνει τυχόν συνυπάρχουσες παθήσεις .    Συμπερασματικά η παχυσαρκία , δηλαδή το αυξημένο λίπος του σώματος , είναι νόσος . Η παχυσαρκία μείωνει την ποιότητα και την ποσότητα ζωής . Από την άλλη όμως , η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται . Σήμερα η γνώση και η εμπειρία της ιατρικής επιστήμης έχει προχωρήσει τόσο , ώστε η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας να γίνεται με μοντέρνες απόψεις περί της διατροφής ή , περί της φαρμακευτικής βοήθειας ή , ακόμη και νεότερες χειρουργικές τεχνικές για τους παχύσαρκους που πραγματικά έχουν την ανάγκη της χειρουργικής λύσης .
  Είναι χρέος όλων μας τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνίας , να προσπαθήσουμε ώστε να μη γίνουν υπέρβαρα τα άτομα με φυσιολογικό βάρος , να μη γίνουν παχύσαρκοι οι υπέρβαροι και βέβαια να μην  ανακτήσουν βάρος τα άτομα τα οποία έχουν χάσει βάρος στο παρελθόν . Ας εναρμονιστούμε λοιπόν στη σοφία του Ιπποκράτη που λέει : " η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη " .

                                                                                              Νικόλαος Α. Λεωτσάκος
                                                                                                           Ιατρός

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

66 χρόνια από την ημέρα που αποχώρησαν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής

 Ο φασισμός  πήρε τα μπογαλάκια του και μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως μαύρη κηλίδα της σύγχρονης ιστορίας. Η δημοκρατία πια είναι το κυρίαρχο πολίτευμα σε όλη την Ευρώπη. Οι άνθρωποι μετά το πέρασμα του φασισμού κατανόησαν ότι δεν υπάρχουν καθαρές και βρώμικες φυλές αλλά καθαρές και βρώμικες ανθρώπινες ψυχές. Πλέον ο κακός δαίμονας των λαών της Ευρώπης είναι το μαύρο χρήμα που εξυπηρετεί σκοτεινά συμφέροντα από τα οποία πλουτίζουν οι λίγοι και φτωχαίνουν οι πολλοί. Αν δεν θέλουμε κάποια μικρά φασιστικά καρκινικά κύτταρα που υπάρχουν στην Ευρώπη να αρχίσουν πάλι να αναπαράγονται πρέπει η κοινωνία των πολιτών της Ευρώπης να δράσει έγκαιρα και να αναγκάσει τα αιρετά θεσμοθετημένα όργανα να λειτουργήσουν ανθρωποκεντρικά. Τα κοινωνικά δικαιώματα πρέπει να μην περιορίζονται αντίθετα να παρέχονται στους πολίτες. Η Δημοκρατία πρέπει να θωρακιστεί από τους ίδιους τους κοινωνούς οι οποίοι ενωμένοι θα διεκδικούν πάντα μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι εξουσίες αναδεικνύονται από τον λαό κρίνονται από το λαό και καταψηφίζονται από αυτόν όταν δεν υπηρετούν σωστά το έργο που έχουν αναλάβει. Ο φασισμός ήταν το βρώμικο παρελθόν της ιστορίας η δημοκρατία είναι και θα παραμείνει η μητέρα της ειρήνης και της συνύπαρξης των λαών. Ο Αγώνας για τη δημοκρατία είναι αγώνας ιερός  που υπήρχε υπάρχει και θα υπάρχει πάντα στην ψυχή όσων πιστεύουν σε ιδανικά και ανθρώπινες αξίες.

πηγή: http://www.radionefeli.com/

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Το καινούργιο πρώτα το πολεμούν και μετά το προσκυνούν.

Είναι αλήθεια ότι οτιδήποτε καινούργιο πρώτα το πολεμούν και μετά το προσκυνούν; Και αν ναι γιατί γίνεται αυτό;

Αυτό γινόταν ανέκαθεν ακόμη και  αυτός που πάτησε πρώτος το έδαφος στην Τροία τον έφαγαν τα φίδια. Δυστυχώς κάθε ιδέα έχει το δικό της τίμημα όπως και κάθε καινοτομία τον δικό της πόλεμο. Η ιστορία έχει διδάξει ότι αυτός που έχει την υπομονή να δεχτεί τη πρώτη επίθεση και να την αποκρούσει χάνει μερικές μάχες αλλά στο τέλος κερδίζει τον πόλεμο. Από το να καθόμαστε λοιπόν να ψάχνουμε την απάντηση σε αυτή την ερώτηση εμείς πρέπει να  ψάχνουμε να βρίσκουμε τρόπους  ώστε να ξεπερνούμε  τις διαχωριστικές γραμμές που μας χωρίζουν από τον διπλανό μας γιατί ο αγώνας για το κοινό καλό είναι αγώνας ομαδικός, συλλογικός, μαζικός και πάνω από όλα ανθρώπινος. Το να δημιουργείς ανθρωπιστικές αξίες σε μια κοινωνική ομάδα είναι πραγματικά άξιο έργο!!

Γιώργος Μουταφίδης

Γλυκερία Παρασαμλή-Υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος

 Έτος γέννησης 9-11-1983.Απόφοιτος λυκείου.4ετής φοίτηση σε Ιταλικό σχολείο στη Νάπολι της Ιταλίας. Φοίτηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών(Ε.Κ.Π.Α) στο τμήμα της Ιταλικής Γλώσσας και φιλολογίας. Μέτρια γνώση Αγγλικών. Κάτοχος πτυχίου ΕCDL.Άριστη γνώση της Ιταλικής γλώσσας. 7χρόνια εμπειρία σε αρχιτεκτονικό γραφείο και 5 χρόνια σε ιδιαίτερα μαθήματα Ιταλικής γλώσσας.

Κωνσταντίνος Δανιήλ-Υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος


Γεννήθηκα το 1989 και μεγάλωσα στην συνοικία της Νεάπολης, στη Νίκαια. Οι γονείς μου, Κωνσταντίνος Δανιήλ από τον Πειραιά και Παναγιώτα το γένος Τζαβαλά από τη Νίκαια, στάθηκαν δίπλα μου και με βοήθησαν να μεγαλώσω με τις κατάλληλες αρχές. Επαγγελματικά ασχολούμαι ως ελεύθερος επαγγελματίας στην κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη.
Ως νεαρός πολίτης της Νίκαιας, είμαι σε θέση να γνωρίζω καλά τα προβλήματα και τις ελλείψεις της πόλης μας και θέλω πλέον να συμμετέχω ενεργά, ώστε με τις ιδέες και τις προσπάθειες μου να αφυπνίσω τους πολίτες της περιοχής μας με αποτέλεσμα να προχωρήσουν στην αναγκαία αναβάθμιση του τόπου.
Η απόφαση μου λοιπόν, να βάλω υποψηφιότητα δίπλα στον Γιώργο Ιωακειμίδη προέρχεται από το γεγονός ότι πιστεύω βαθιά στην ικανότητα του, στην εργατικότητα του, στην ανιδιοτέλεια του και βεβαίως στην πολυετή πείρα του η οποία τον αναδεικνύει ως τον καταλληλότερο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την κάλυψη των αναγκών της περιοχής μας.

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Δέσποινα Μάλη-Υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος

Γεννήθηκα στις 11-12-73 στην Νίκαια είμαι 37 ετών παντρεμένη με δύο παιδιά στην εφηβεία. Σπούδασα νοσηλευτική στα Τ.Ε.Ι Αθηνών και αποφοίτησα το 2001. Εργάστηκα περίπου τέσσερα χρόνια ως υπεύθυνη σε ιδιωτική κλινική χρόνιων παθήσεων, προσφέροντας βοήθεια στην Τρίτη ηλικία. Κατόπιν διορίστηκα στο 18 ΑΝΩ (στα παιδιά που δίνουν αγώνα προσπαθώντας να κάνουν απεξάρτηση). Η Πτυχιακή  μου εργασία αναφέρεται:
«Ο νοσηλευτής στενός συνεργάτης της ομάδας για την πρόληψη και τον έλεγχο της τοξικομανίας». Σκοπός μου είναι να προσφέρω τη βοήθεια μου με τις γνώσεις που έχω στην νεολαία και όχι μόνο.

Zαχαρούλα Τριανταφύλλου-Υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος


Γεννήθηκα στις 14 Φεβρουαρίου 1968 στη Νίκαια, όπου και μεγάλωσα.  Φοίτησα στο 4ο Γυμνάσιο Νικαίας και στο 10 Λύκειο Νικαίας..  Έχω τελειώσει Γραμματεία Διευθύνσεως και τα τελευταία χρόνια εργάζομαι  στο χώρο της ναυτιλίας.
Είμαι μητέρα τριών παιδιών και μπορώ να αφουγκραστώ τις ανάγκες και τις ανησυχίες των γονιών και των παιδιών της πόλης μας.
Ονειρεύομαι μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τις οικογένειες  μας και τα παιδιά μας  με την ενεργή συμμετοχή μας στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας.


Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Η αναπτυξιακή κίνηση πολιτών Νίκαιας Ρέντη και ο ρόλος της στην τοπική κοινωνία

 Έχουμε υιοθετήσει αρχές ηθικής συμπεριφοράς και λειτουργίας  γνωστές  και αποδεκτές από όλα τα μέλη μας. Έχουμε εγκαταστήσει, ακολουθούμε και βελτιώνουμε συνεχώς ένα σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας, το οποίο κατοχυρώνει τη δημοκρατική δομή λειτουργίας , ανταποκρίνεται στους σκοπούς και στόχους μας, εξυπηρετεί  και εξασφαλίζει την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των δράσεων μας. Στη λειτουργία και τις δράσεις μας βάζουμε τον πήχη ψηλά. Επιδιώκουμε χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα τα οποία ικανοποιούν τις προσμονές των μελών μας. Θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας με όλους όσους έχουν κοινό όραμα με εμάς. Θέλουμε μια πόλη σύγχρονή ,φιλική, ανθρώπινη. Στηρίζουμε και βρισκόμαστε δίπλα στον Υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Ιωακειμίδη και στον συνδιασμό Κίνηση πολιτών Νίκαιας-Ρέντη.

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

H νέα γενιά έχει επιλέξει ένα μέλλον δίχως παρωπίδες.

Πολλοί ρωτούν σήμερα: τι κάνει η νέα γενιά;  Οι πιο πολλοί νέοι κοπιάζουν να μορφωθούν για να πάρουν ένα πτυχίο, που θα τους προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής. Όταν όμως βγαίνουν στην αγορά εργασίας αντιλαμβάνονται ότι ο κόπος τους δεν ανταμείβεται. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί για τους νέους, που καταλήγουν άνεργοι. Οι μέρες περνάνε η μια μετά την άλλη χωρίς καμία οργάνωση και υποχρέωση. Οι νέοι αυτοί δεν μπορούν να απολαύσουν καμία επιτυχία και πρόοδο. Το πρόβλημα αυξάνεται σε μεγαλύτερο βαθμό όταν οι νέοι αυτοί λόγω έλλειψης χρημάτων, απομονώνονται κοινωνικά. Δεν έχουν την οικονομική άνεση να απολαμβάνουν, τα όσα απολαμβάνουν οι φίλοι τους, που εργάζονται. Μπορεί ωστόσο να αναζητήσουν κάποιες άλλες διασκεδάσεις με άλλους νέους, που βρίσκονται στην ίδια άσκημη κατάσταση. Για παράδειγμα, μπορεί να καταφύγουν σε παράνομες δραστηριότητες, που τους εξάπτουν και ανεβάζουν στα ύψη την αδρεναλίνη τους. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι μπορεί να καταφύγουν στα ναρκωτικά, προκειμένου να αποδράσουν προσωρινά από την βαρεμάρα τους και την μελαγχολία. Μια άλλη αντίδραση νέων απέναντι στην ανεργία μπορεί να είναι το ψυχολογικό σύνδρομο που ονομάζεται «μαθημένη αδυναμία αντίδρασης». Οι άνεργοι νέοι μέσα στην μονοτονία της ζωής τους, δεν αισθάνονται σχεδόν ποτέ χαρά, ελπίδα, ικανοποίηση και θάρρος. Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγούνται στην παραίτηση. Δεν παίρνουν πρωτοβουλίες και υιοθετούν μια στάση ζωής απαισιόδοξη. Οι νέοι αυτοί αισθάνονται, ότι τον έλεγχο της ζωής τους τον έχουν οι άλλοι και μόνο. Αρχίζουν να πιστεύουν ότι όλα έχουν να κάνουν με την τύχη και χάνουν τελείως την εμπιστοσύνη, που έχουν στις ικανότητες τους. Η αυτοεκτίμηση τους χάνεται και πέφτουν σε μελαγχολία. Ο Αριστοτέλης (Πολιτικά 4-5) γράφει: «όταν δεν υπάρχει ισότητα μεταξύ εργασίας και απόλαυσης, αλλά δυσαναλογία, κατ’ ανάγκη δημιουργούνται παράπονα εκ μέρους εκείνων που καταβάλλουν περισσοτέρους κόπους και λαμβάνουν ολίγα, εναντίον εκείνων που απολαμβάνουν περισσότερα και καταβάλλουν ολιγότερους κόπους».
 Ευχάριστο  είναι πως η νέα γενιά έχει αλλάξει σημείο αναφοράς  και έχει επιλέξει ένα μέλλον δίχως παρωπίδες. Στέκεται πάνω από πάθη και ταπεινές φιλοδοξίες και γνωρίζει καλά τους κενούς βερμπαλισμούς. Οι  νέοι σήμερα δεν βλέπουν, ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, βλέπουν μπροστά και για να προχωρήσουν, ζητούν την κρατική μέριμνα, την εξασφάλιση σταθερής πολιτικής για  σωστή παιδεία και ανεύρεση εργασίας. Είναι καθήκον της πολιτείας, είναι εθνική ανάγκη.
Οι νέοι σήμερα χρειάζονται, μα και θέλουν ένα κώδικα ηθικής που να καθορίζει χωρίς ταλαντεύσεις αυτό που είναι πάντοτε σωστό απ' αυτό που είναι πάντοτε λάθος. Ζητούν τώρα από τους γονείς τους και την κοινωνία να γκρεμίσουν μια για πάντα τα ασταθή ιδανικά τους και να στήσουν μπροστά τους ένα αιώνιο κι ακλόνητο παράδειγμα.
Γιώργος Μουταφίδης

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Η όξυνση της κρίσης αναδεικνύει την αγανάκτηση των πολιτών.

Σήμερα, η οικονομική επιστήμη δυσφημείται και φθείρεται κοινωνικά υπό τον καταιγισμό των «προφητών» της αυτό-αποκαλούμενης «εικονικής οικονομίας». Ίσως το σημερινό οικονομικό πρόβλημα να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη επιτυχία από την πολιτική και κοινωνική πλευρά. Σημειώνεται στις μέρες μας αύξουσα ευαισθησία της κοινής γνώμης στο ζήτημα της κοινωνικής αστάθειας και αδικίας, της κατανομής των θυσιών, των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, της δημοκρατίας για όλους. Ο Γάλλος ιστορικός Πιερ Ροζανβαλόν επισημαίνει το πιο επικίνδυνο στοιχείο της σημερινής εξέλιξης: την αποδεδειγμένα στενή και ανησυχητική σχέση της εξουσίας με το χρήμα, ιδίως το μαύρο. Κύριο χαρακτηριστικό της εποχής, επισημαίνει ο ίδιος, είναι η αύξουσα δυσπιστία των πολιτών, ιδίως των νέων, έναντι των πολιτικών συστημάτων, που θεωρούνται υπόλογα για την ύποπτη σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ εκτελεστικής και βουλευτικής λειτουργίας, για την απονομιμοποίηση κάθε έννοιας κοινωνικής δημοκρατίας, για την αποξένωση της πολιτικής από κάθε δημόσια ηθική.
Το δημοκρατικό πολίτευμα κατήντησε τυποποιημένο κενό κέλυφος, στο οποίο ο λαός παραμένει ανεύρετος. Η όξυνση της κρίσης αναδεικνύει την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι στον αυταρχισμό και την αλαζονεία των κυβερνώντων.
Πέρα από τα λόγια, υπάρχουν και τα στατιστικά στοιχεία που δικαιολογούν την έντονη ανησυχία που έχει σήμερα εκδηλωθεί στις κοινωνίες : Πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία, υπάρχουν τόσο πολλοί άνεργοι, αθροιστικά σε όλο τον κόσμο. Πάνω από 210 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους μέσα στην περασμένη τριετία, παγκόσμια. Περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού «δεν απολαμβάνει κανενός είδους κοινωνική μέριμνα», ήτοι επιβιώνουν ανασφάλιστοι, χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς συντάξεις. Πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι, δηλαδή το 40% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας -αμείβονται με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα. Μόνο το 2009, ο αριθμός των νέων που βρίσκονται εκτός εργασίας, αυξήθηκε κατά 6,6 εκατομμύρια: έτσι, στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Σουηδία η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 25%, στην Ισπανία στο 40% και στις ΗΠΑ και τη Βρετανία στο 20%.
Οι διαρθρωτικές διαταραχές ή ανωμαλίες δεν είναι δυστυχώς μόνο οικονομικές. Αν ήταν τέτοιες θα ήταν σχετικά εύκολο να αντιμετωπιστούν με τη χρήση  οικονομικών πολιτικών. Είναι και διαταραχές πολιτικού, θεσμικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Οι αγορές είναι υποτελείς των κρατικών παρεμβατικών ρυθμίσεων και το κράτος όντας εξαρτώμενο από τις σκοπιμότητες της αναπαραγωγής του, υπονομεύει και την ελευθερία των αγορών και την απόδοση της κοινωνίας των πολιτών.


Ο νους των ανθρώπων είναι γεμάτος σκέψεις και πρότυπα.

Ο άνθρωπος γεννιέται με το δώρο του νου με την ικανότητα της σκέψης, με εκείνη την αντιληπτική δυνατότητα που τον βοηθά να αφομοιώνει συνειδησιακά τα εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα.  Η σκέψη εκφράζεται μέσω του νου δίνοντας στα λόγια χρώμα, ύφος, βαρύτητα. Οι σπόροι έμπνευσης, οι μεγάλες ιδέες, οι ανώτερες συλλήψεις ενυπάρχουν στην έκφραση της Δημιουργίας μέσα σε έναν Ενεργειακό Ωκεανό, περιπλανώμενες στο Σύμπαν ελεύθερες, πρόσφορες για χρήση από όλους μας. Εάν χρησιμοποιούμε την ανώτερη έκφραση της ύπαρξής μας, αυτό που πολλές φορές αποκαλέσαμε Ανώτερο Εαυτό, μέσω της δημιουργικής μας φαντασίας και της αγάπης για την εξέλιξη, τότε οι συλλήψεις των σκέψεών μας θα μπορούν να δομούν δημιουργικές σκεπτομορφές  εκφράζοντάς τες στον κόσμο των συνανθρώπων μας.  Οι σκέψεις πλανώνται γύρω μας σε μια νοητική αύρα και πολλές φορές εξαπλώνονται και διασκορπίζονται στον περιβάλλοντα χώρο. Όπως και τα συναισθήματα, δονούν και αποτυπώνονται γύρω μας, επηρεάζουν εμάς αλλά και τους άλλους ολόγυρα με ανάλογα αποτελέσματα κάθε φορά. Μοιάζουν με τους χτύπους ενός τυμπάνου που άλλοτε παρασέρνει τους χορευτές στους δικούς του κραδασμούς δημιουργώντας ρυθμό, έκσταση, ανάταση ψυχής και άλλοτε τους αφήνει εμβρόντητους μέσα στις ψευδαισθήσεις τους, την αναταραχή και τη δυσαρμονία.  Οι σκέψεις είναι άλλοτε καθαρά νοητικές και άλλοτε υποκινούνται από διαταραγμένα συναισθήματα, από εξάρσεις, από εκρηκτικές διαθέσεις. Πολλές φορές τα συναισθήματα είναι υποκινητές σκέψεων και ιδεών και είναι φυσικό να υπάρχει μια σύνθεση του συναισθήματος με το νου.
Ο νους μας είναι γεμάτος σκέψεις και πρότυπα, τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα, με τα οποία δημιουργεί και ερμηνεύει τη ζωή.. Η ποιότητα της ζωής μας, των συνθηκών και γεγονότων που προσελκύουμε βασίζεται εξ’ολοκλήρου στην ποιότητα των σκέψεών μας.
Στην καθημερινή μας γλώσσα το «πρότυπο» είναι μια λέξη, με τεχνική – παραγωγική κατ’ αρχήν σημασία. Αποκαλούμε πρότυπο ένα προσχηματισμένο, προκατασκευασμένο τύπο αντικειμένου που χρησιμεύει ως υπόδειγμα για την κατασκευή – αναπαραγωγή άλλων όμοιων (Μείζων Ελληνικό Λεξικό, κ.ά.). Παραπλήσιες έννοιες είναι το υπόδειγμα, το μοντέλο, η μήτρα, το καλούπι, το πρόπλασμα (γλυπτικού ή αρχιτεκτονικού έργου).  Πρότυπο, με τη μεταφορική έννοια, είναι κάποιο πρόσωπο ή κατάσταση που μπορεί να χρησιμεύει ως παράδειγμα προς μίμηση, ως κάτι το αξιομίμητο. Με αυτή την έννοια αναφερόμαστε σε πρότυπα ήθους ή αρετής, σε πρότυπο ευνομούμενης πολιτείας, σε πρότυπο δασκάλου, υπεύθυνου πολίτη, επιστήμονα κ.ο.κ.
"Η ανθρώπινη σκέψη συνδέεται με τον ζωτικό ηλεκτρισμό της ζωής. Όταν οι σκέψεις είναι θετικές, έλκουν προς το μέρος τους ζωτικές δυνάμεις, αλλά όταν οι σκέψεις είναι αρνητικές, αυτές οι ζωτικές δυνάμεις διασκορπίζονται, απομακρύνονται από τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μια ασθένεια". (Πέταρ Ντένωφ)

'Oλο και περισσότερο γίνεται αποδεκτό πως ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει τον τρόπο της ζωής μας
'Eχει λεχθεί ότι η ζωή αναπτύσσεται με την δική μας συμμετοχή σ' αυτήν και όλες οι μελέτες πλέον δείχνουν ότι φτιάχνουμε την δική μας πραγματικότητα μέσα μας.  Η σύγχρονη επιστήμη μέσα από μια συνεχώς διευρυνόμενη αντίληψη των λεπτότερων νόμων και πραγματικοτήτων  καθορίζει ότι το ανθρώπινο όν λειτουργεί με ένα ενοποιημένο τρόπο τόσο στην σχέση του με τον κόσμο που το περιβάλλει όσο και στην αλληλεξάρτηση μεταξύ των διαφορετικών πεδίων της ύπαρξής του. Βάσει αυτού η σκέψη όποια και αν είναι η ποιότητά της είναι μια ενέργεια που από την στιγμή της σύλληψής της αρχίζει να παράγει τον εαυτό της στο φυσικό επίπεδο καθώς επηρεάζει την συμπεριφορά μας, την διάθεσή μας, τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, τα συναισθήματά μας, τις πράξεις και τις αντιδράσεις μας στο περιβάλλον, ολόκληρη την ζωή μας. Η ένταση μιας σκέψης και της από αυτήν παραγόμενης εικόνας καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό την αμεσότητα της φυσικής της υλοποίησης. Γι' αυτό και για πολλούς μελετητές η ασθένεια είναι η προβολή διαστρεβλωμένων ιδεών που λειτουργούν σαν μορφογεννητικά πεδία .

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Είναι η αντιγραφή προδοσία του αυθεντικού;

 Είναι η αντιγραφή προδοσία του αυθεντικού; Καινοτομία σημαίνει ότι καινούργιες ιδέες αποκτούν σάρκα και οστά σε όποιο επίπεδο και αν αυτές δημιουργούνται. Για να δημιουργηθούν όμως νέες ιδέες και να φτάσουν στο στάδιο της υλοποίησης χρειάζεται η κατάλληλη πνευματική επεξεργασία από τους ανθρώπους που τις δημιούργησαν και σίγουρα γνωρίζουν καλύτερα να μεγαλώσουν και να αναθρέψουν το πνευματικό τους παιδί. Δυστυχώς όσοι κλέβουν κάποιες καινοτόμες ιδέες και προσπαθούν να τις εφαρμόσουν το αποτέλεσμα είναι η αποτυχία , διότι πώς να το κάνουμε τα μυαλά, που γεννούν τις πρωτοποριακές ιδέες γεννούν και την εξέλιξη τους. Κάθε κλεμμένη ιδέα  είναι ιδιοποιημένη  ανορθόδοξα και το αποτέλεσμα που έχει η εφαρμογή της περιγράφεται με τη λέξη «Τερατογένεση». Η ιδιοποίηση ξένων προσπαθειών έχει εφήμερο χαρακτήρα και ο εφήμερος χαρακτήρας σύντομη διάρκεια. Ας προσπαθούμε λοιπόν να δημιουργούμε διαχρονικά δημιουργήματα και όχι να χτίζουμε παλάτια σε κινούμενη άμμο….

Πηγή: http://www.radionefeli.com/

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Κάτι επιτέλους πρέπει να αλλάξει

Κάτι επιτέλους πρέπει να αλλάξει. Τη στιγμή που πάμε να ψηφίσουμε πρέπει να έχουμε επίγνωση για το πόσο σημαντική είναι η δύναμη της ψήφου  σε μια δημοκρατική διαδικασία .  Οι  εκλογές αποτελούν χρονικό περιορισμό της κάθε εξουσίας. Εκείνη τη στιγμή είτε ψηφίζουμε βουλευτές είτε δημάρχους και περιφερειάρχες είναι η στιγμή που κρίνουμε την εξουσία. Αν θέλουμε να αλλάξουμε λοιπόν το ύφος και το ήθος της εξουσίας πρέπει η ψήφος μας να έχει άποψη. Ο σταυρός στο ψηφοδέλτιο είναι πολύ σημαντικός και απίστευτα καθοριστικός για το μέλλον της χώρας ή της πόλης μας μην τον χαραμίσουμε την στιγμή της εκλογής….
Κάποιοι προσπαθούν να μας πάρουν το σταυρό χρησιμοποιώντας τεχνάσματα και ανορθόδοξες μεθόδους του παρελθόντος. Αυτή την φορά μην πέσουμε στην παγίδα ας επιλέξουμε τον  λιγότερο φθαρμένο, τον περισσότερο άξιο και ικανό εντολοδόχο. Σε μια δημοκρατία εντολέας είναι πάντα ο λαός της χώρας ή της πόλης. Ας επιλέξουμε λοιπόν με σύνεση αντικειμενικότητα και με αυξημένη την κριτική σκέψη. Πρέπει να αναβαθμίσουμε την δύναμη της ψήφου πρέπει να επιλέξουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής  και να διεκδικήσουμε από την εκάστοτε εξουσία το καλύτερο αύριο που δικαιούμαστε…
Γιώργος Μουταφίδης
Πηγή: http://www.radionefeli.com/

Διεύρυνση των δήμων και προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι καλούνται άμεσα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν ζητήματα που δεν κατάφερε να επιλύσει η προηγούμενη διοικητική αναδιάρθρωση, η οποία υλοποιήθηκε μέσω του Προγράμματος Καποδίστριας, όπως και άλλες διοικητικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τη δεκαετία του '80 και παλαιότερα. Στα ζητήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται:
  • Η άμεση άρση των τεχνητών διοικητικών διαχωρισμών, η δημιουργία βιώσιμων τοπικών οικονομιών και η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
  • Η επίτευξη ενότητας των τοπικών και περιφερειακών αναπτυξιακών στόχων, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής ταυτότητας και των αναπτυξιακών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.
  • Οι ενδεχόμενες περαιτέρω συνενώσεις δήμων ή τοπικών διαμερισμάτων που συναποτελούν ενιαίες λειτουργικές, κοινωνικές, οικονομικές ή αναπτυξιακές ενότητες.
  • Η ενιαία αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων κάθε περιοχής και η αποφυγή του κατακερματισμού τους σε αλληλοαναιρούμενες ή ασκόπως επαναλαμβανόμενες κοστοβόρες δράσεις, μέσω του ενιαίου σχεδιασμού και της υλοποίησης τοπικών και περιφερειακών αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
  • Η αποτελεσματική αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της τοπικής αυτοδιοίκησης και η κατανομή τους σε όλους τους δήμους, με ιδιαίτερη ενίσχυση των νέων Καλλικρατικών Δήμων που δεν αποτελούσαν έδρες νομών και δεν διαθέτουν -κατά κανόνα- το αναγκαίο προσωπικό.
  • Η ενιαία διαχείριση των οικονομικών πόρων που εισφέρουν οι πολίτες μέσω του εισοδήματός τους.
Βασικές προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη λειτουργία των διευρυμένων Δήμων
Προκειμένου να μπορέσουν οι νέοι Δήμοι να παίξουν το ρόλο που εκ των πραγμάτων τους αναλογεί, πρέπει να είναι φανερό ότι "πιλοτικά προγράμματα" και "πειραματικές δοκιμές" δεν είναι πλέον αρκετές. Βασικές γενικές προϋποθέσεις είναι:
  • Επανασχεδιασμός των δημοτικών υπηρεσιών και των μεταξύ τους αλληλεξαρτήσεων με μεγάλο βάθος χρόνου. Δεν είναι λογικό πλέον, ένας Δήμος 30,000-40,000 κατοίκων να σχεδιάζει πληροφοριακά συστήματα για 15,000-20,000 χρήστες. Αντίθετα, οι σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες επιτρέπουν χωρίς αύξηση του κόστους - ή με ασήμαντη αναλογικά επιβάρυνση - το σχεδιασμό και την εγκατάσταση ισχυρότερων συστημάτων που μπορούν να καλύψουν τις δυνητικές ανάγκες μιας περιοχής για τα επόμενα 20-30 χρόνια.
  • Εκπόνηση μελετών με αντίστοιχο χρονικό σχεδιασμό και κάτω από τις σχετικές προδιαγραφές που θα δίνουν οι υπηρεσίες πληροφορικής αλλά και η πολιτική ηγεσία του κάθε Δήμου. Ο Δήμος είναι ο κατ' εξοχήν αρμόδιος για τον εντοπισμό των αναγκών της περιοχής του και για την αξιολόγηση των βέλτιστων λύσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατόν ο ρόλος αυτός να ανατίθεται σε ποικιλώνυμες (επώνυμες ή όχι) "εταιρείες πληροφορικής" που αναλαμβάνουν στην πράξη να εκφράσουν τις ανάγκες των πολιτών και των Δήμων, χωρίς καμία έρευνα και κατάρτιση.
  • Διασύνδεση των διαφορετικών δημοτικών υπηρεσιών κάτω από ενιαία πληροφοριακά συστήματα. Με τη χρήση των ανοικτών προτύπων επικοινωνίας μεταξύ πληροφοριακών συστημάτων, υπάρχει πλέον η δυνατότητα διαφορετικά συστήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας δεδομένα, ώστε κάθε δημοτική αρχή να έχει συνεχώς την επισκόπηση της συνολικής εικόνας, όχι μόνο των δημοτικών υπηρεσιών αλλά και όποιου άλλου πληροφοριακού συστήματος συνδέεται με το κεντρικό τοπικό σύστημα με ελάχιστη ή μηδενική οικονομική επιβάρυνση.
  • Ανάπτυξη όλων των συστημάτων στα πρότυπα ελεύθερου λογισμικού/λογισμικού ανοικτού κώδικα. Το κόστος ανάπτυξης, εγκατάστασης, αναβάθμισης των συστημάτων αυτών, μπορεί και πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Παράλληλα, κενά ασφαλείας, δυσλειτουργίες και προβλήματα ασυμβατότητας πρέπει να περιοριστούν δραστικά. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι μόνο το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοικτού κώδικα, μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικές και μακροχρόνιες εγγυήσεις για όλες τις προηγούμενες απαιτήσεις. Τελικά, πετυχημένα συστήματα που θα αναπτυχθούν σε κάποιους Δήμους, θα μπορούν χωρίς καμία χρέωση να διατεθούν και σε όλους τους άλλους.
  • Οργανωμένη και ουσιαστική εκπαίδευση και περιοδική επανεκπαίδευση του προσωπικού των νέων Δήμων. Προκειμένου να υπάρξει πλήρης και συνεχής αξιοποίηση των συστημάτων αυτών, είναι φανερό ότι και το προσωπικό των δημοτικών υπηρεσιών - από τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών μέχρι και τους κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και τους δημοτικούς άρχοντες - πρέπει να μπορεί συνεχώς να ενσωματώνει τα δημοτικά πληροφοριακά συστήματα στην καθημερινή δράση του.
  • Διαφάνεια. Δεν πρέπει στα έργα πληροφορικής να επαναληφθούν τα προκλητικά φαινόμενα κακοδιαχείρισης ή και ύποπτων συναλλαγών που έχουν παρατηρηθεί κατά κόρον σε διάφορα δημόσια έργα. Όχι μόνον τα έργα της πληροφορικής πρέπει να διακρίνονται από οικονομική και πολιτική διαφάνεια, αλλά και η ίδια η λειτουργία τους, μπορεί και πρέπει να εγγυηθεί τη διαφάνεια σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα των Δήμων.
  • Εκπαίδευση των δημοτών. Ο φόρτος εργασίας των δημοτικών υπηρεσιών μπορεί να περιοριστεί δραστικά με την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ελαχιστοποιώντας τη γραφειοκρατία και απελευθερώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό των Δήμων, ώστε να επικεντρωθεί στον επιτελικό χαρακτήρα της εργασίας του. Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί, είναι απαραίτητο απλές καθημερινές πράξεις (π.χ. έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων, πληρωμή οφειλών κλπ.), σε συνδυασμό με τη διάδοση των "ψηφιακών υπογραφών" για κάθε δημότη, να μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως. Παράλληλα, η εκπαίδευση των δημοτών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αντίστοιχων δράσεων εκ μέρους των δημοτών, τοπικών εταιρειών και φορέων σε ένα γενικό σύστημα ανάπτυξης τόσο του τόπου ως σύνολο, όσο και κάθε πολίτη.

Iωάννης Μπακατσέλος-Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

Ο Ιωάννης Μπακατσέλος γεννήθηκε στις 5-4-1979 στον Πειραιά. Μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τα μαθητικά του χρόνια στην πόλη της Νίκαιας. Το 2001 αποφοίτησε από δημόσιο Ι.Ε.Κ στον τομέα των ναυτιλιακών σπουδών. Από το 2003 ως το 2006 εργάστηκε ως επιθεωρητής πωλήσεων σε μεγάλη καπνοβιομηχανία .  Παράλληλα παρακολουθούσε σειρά σεμιναρίων με θέμα Marketing και πωλήσεις στο εξωτερικό (Παρίσι,Μιλάνο) Από την  Global Team. Από το 2007 έως σήμερα εργάζεται  ως υπάλληλος της Info Quest εταιρία πληροφορικής. Υπήρξε ποδοσφαιριστής του Ιωνικού από μικρή ηλικία φθάνοντας στην ομάδα των νέων με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Η αγάπη του για τον αθλητισμό συνεχίστηκε ακολουθώντας τον δρόμο των extreme sports με διακρίσεις και στο εξωτερικό. (Ν. Ζηλανδία, Αργεντινή).

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Μιχάλης Κοσκινάκης-Υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος.

Ο Μιχάλης Κοσκινάκης Γεννήθηκε το 1968. Είναι κάτοικος Νίκαιας  παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Διατηρεί επιχείρηση στην Νίκαια την οποία ο ίδιος δημιούργησε. Ο αγώνας  για την επιβίωση της επιχείρησης του τον έφερε αντιμέτωπο με τα λειτουργικά προβλήματα που βρίσκουν μπροστά τους καθημερινά όλοι  οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται  στη Νίκαια. Το όραμα του για μια Νίκαια γεμάτη ζωή, για μια Νίκαια που οι δημότες θα ψωνίζουν και θα πίνουν τον καφέ τους στην Νίκαια και όχι σε διπλανούς δήμους τον οδήγησε στην απόφαση να συμμετέχει ως υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Ιωακειμίδη. Το παρελθόν μας δίδαξε, ας το αλλάξουμε όλοι μαζί!! οι κάτοικοι της Νίκαιας αξίζουν ένα καλύτερο αύριο!!

Ανδρέας Κολυβάς του Χριστοδούλου-Υποψήφιος Διαμερισματικός Σύμβουλος

Ο Αντρέας Κολυβάς του Χριστοδούλου Γεννήθηκε το 1962 είναι πτυχιούχος δημοσίων σχέσεων και είναι ειδικευμένος σε θέματα πυρασφάλειας. Εργάζεται ως Αρχιφύλακας σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης. Είναι κάτοικος Νίκαιας (Οσία Ξενη),παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Ενεργό Μέλος στο σώμα Ελλήνων προσκόπων και σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων σε σχολεία της Νίκαιας. Η προσδοκία για ποιοτική αναβάθμιση της πόλης και η πίστη ότι με τη συνεργασία όλων των ενεργών πολιτών η πόλη θα γίνει πιο φιλική τον ώθησαν να λάβει μέρος στις εκλογές ως διαμερισματικός σύμβουλος με τον συνδιασμό του Γιώργου Ιωακειμίδη. Η δημιουργία μιας πόλης φιλικής στους πολίτες είναι υπόθεση όλων μας.

Σταύρος Μαλούνης-Υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος

Ο Σταύρος  Μαλούνης είναι συνταξιούχος γεννήθηκε το 1952 και είναι απόφοιτος γυμνασίου. Η απόφαση του να δηλώσει παρών στα κοινά ως υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος  είναι γιατί οραματίζεται  μια πόλη στην οποία δεν θα υπάρχουν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού. Όλοι οι δημότες θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα στην Νίκαια του Αύριο.


Iωάννα(Βάννα) Ρεμούνδου-Υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος

Η Ιωάννα (Βάννα ) Ρεμούνδου γεννήθηκε το 1964 από γονείς ποντιακής καταγωγής. Είναι απόφοιτος λυκείου μιλά αγγλικά και Γαλλικά. Έντονα πολιτικοποιημένη θεωρεί ότι η Νίκαια μπορεί να αλλάξει αν οι πολίτες της ενεργοποιηθούν. Η απόφαση συμμετοχής της στο συνδυασμό του Γιώργου Ιωακειμίδη ως υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος είναι απόφαση ευθύνης που  είναι έτοιμη να αναλάβει ώστε να αγωνιστεί για το «κοινό καλό» των δημοτών της Νίκαιας. Η Νίκαια μπορεί να γίνει φιλική στους δημότες, όταν οι δημότες πιστέψουν στην δύναμη της συμμετοχής στα κοινά.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Γιώργος Μουταφίδης του Χαραλάμπους- Υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος

Βιογραφικό σημείωμα.
Ο Γιώργος Μουταφίδης Γεννήθηκε στις 6-6-1968. Σπούδασε φαρμακευτική και δημοσιογραφία. Είναι δημιουργός  του ηλεκτρονικού περιοδικού Nefeli News  και του διαδικτυακού ραδιοφώνου RadioNefeli  στην ιστοσελίδα  www.RadioNefeli.com   και συνεργάτης στο περιοδικό Σύμβουλος Υγείας. Διατηρεί φαρμακείο στη Νίκαια, είναι  μέλλος του φαρμακευτικού συλλόγου Πειραιά και του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού.

Σταύρος Τσατλακίδης-Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Όνομα : Σταυρος
Επωνυμο : Τσατλακιδης
Όνομα Πατρός : Ευάγγελος
Όνομα Μητρός : Μαρία
Επάγγελμα : Μηχανολογος Μηχανικος
Ημερομηνια γεννησης : 20-05-1958
Διευθυνση : Δωδεκανησου 26,
18452 - ΝΕΑΠΟΛΗ - ΝΙΚΑΙΑ
Τηλεφωνο : 210 4958154
Κινητό : 6972 251 558

Γραμματικές Γνώσεις :
Διπλωματούχος Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/νικης, τμημα Μηχανολογων Μηχανικών.Έτος απόκτησης διπλώματος : 1985 Βαθμός απόκτησης διπλώματος : 8,0

Ελευθερος επαγγελματιας.

Βασιλική Μουταφίδου του Χαράλαμπους-Υποψήφια δημοτική σύμβουλος

Βιογραφικό σημείωμα
Γεννήθηκα στις 9 Σεπτεμβρίου του 1975,και μεγάλωσα στη Νίκαια.Φοίτησα στο Ράλλειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θηλέων Πειραιά και συνεχισα τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου,στην Οδοντιατρική σχολή,απ'όπου αποφοίτησα με άριστα.Από το 2000 εργάζομαι ανελλιπώς ως οδοντίατρος,ενώ από το 2003 ασκώ το επάγγελμα μου στο ιδιωτικό  ιατρείο που διατηρώ στη Νίκαια(Νεάπολη).
Είμαι μέλος του οδοντιατρικού συλλόγου Πειραιά,της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας,της στοματολογικής εταιρείας αλλά και της εταιρείας σύγχρονης οδοντιατρικής.
Αρθρογραφώ στο περιοδικό 'Σύμβουλος Υγείας' ως εξειδικευμένος συνεργάτης και συμμετέχω εθελοντικά σε προγράμματα ενημέρωσης και οδοντολογικής εξέτασης παιδιώντων δημοτικών σχολείων του δήμου μας,τα οποία διοργανώνει η νομαρχία.

Σταθοπούλου Τσισκάκη Μαρία-Υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος

Βιογραφικό σημείωμα

Όνομα                                  ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ   ΤΣΙΣΚΑΚΗ  ΜΑΡΙΑ                        


Προσωπικές                       Εγγαμος
Πληροφορίες                    Ετος γέννησης                   1964
                                                Τόπος γέννησης               Αθήνα
                                                Υπηκοότητα                       Ελληνική

Σπουδές                               Απολυτήριο Λυκείου.
                                                Αγγλικά  LOWER.
                                                Γραμματέας  DIDACTA


Επαγγελματική                 Εικοσιτρία (23) χρόνια στην εταιρία ΕΛ.ΜΟΥΖΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε.
Εμπειρία                              Τα τελευταία  Έξι (6) χρόνια διετέλεσε μέλος του συλόγου γωνέων και κηδεμόνων 13 Δημ. Σχολείου.
                                                Οικιακά.

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Ευανθία (ΕΥΑ)-Ρέμπελου- Υποψήφια διαμερισματική σύμβουλος



Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα
Γεννήθηκα το 1979 και κατοικώ  στη Νεάπολη. Η καταγωγή μου είναι από Εύβοια και Μικρά Ασία. Αποφοίτησα από το 2Ο Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο Νικαίας, με ειδικότητα  στη οικονομία και διοίκηση. Ήμουν αθλήτρια  στην επαγγελματική ομάδα μπάσκετ του  Ιωνικού Νικαίας και συμμετείχα στην ομάδα στίβου του Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Είμαι ιδιωτική υπάλληλος σε μεγάλη επιχείρηση.
Απευθύνομαι στους νέους και στις νέες. Καθώς με την υποψηφιότητα μου ως διαμερισματική σύμβουλος επιθυμώ να  συμβάλλω στην αναβάθμιση  της ποιότητα ζωής της  πόλης που ζω . Η συμμετοχή μου στα κοινά, ήταν πάντα ενεργή και πάντα στόχευε στο "κοινό καλό". θεωρώ ότι κάποιος που αγωνίζεται για το συμπολίτη του αγωνίζεται  προτάσσοντας τις αξίες που αναβαθμίζουν το αύριο της κοινωνίας των πολιτών ,των ενεργών πολιτών που στοχεύουν σε ένα καλύτερο αύριο.
Ταυτίζομαι με τον συνδυασμό Κίνηση πολιτών Νίκαιας Ρέντη του Γιώργου  Ιωακειμίδη γιατί πιστεύω ότι το αύριο της πόλη μου, της πόλης μας πρέπει να δημιουργηθεί από άξιους ανθρώπους με όραμα και εμπειρία. Και όπως ο καλός καπετάνιος φαίνετε στην τρικυμία έτσι και ο καλός δήμαρχος φαίνεται από το έργο που έχει προσφέρει έως σήμερα.
 Ελπίζω σε ένα καλύτερο αύριο, και θέλω να μετατρέψω και εγώ με τη συμμετοχή μου το όραμα σε πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ούτε κάποιο μαγικό ραβδί που να κάνει τις πόλεις σύγχρονες. Για να κάνεις την πόλη σου φιλική πρέπει πρώτα να είσαι εσύ φίλικός με τον τόπο που ζεις!!
ΡΕΜΠΕΛΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ (ΕΥΑ)- ΡΕΜΠΕΛΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ  

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!!

 «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν»
 Οι Έλληνες χάνουν τουλάχιστον δέκα χρόνια από τη ζωής τους για τους εξής λόγους: Καπνίζουν πολύ, τρέφονται άσχημα, είναι υπέρβαροι, οδηγούν απρόσεκτα, ασκούνται λίγο, αγχώνονται πολύ, κοιμούνται άσχημα και γιατί δεν κάνουν σε μεγάλο ποσοστό τις στοιχειώδεις προληπτικές εξετάσεις.
Ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει μετρήσει ποτέ σάκχαρο ή χοληστερίνη. Οι μισές περίπου γυναίκες δεν κάνουν εξέταση μαστού και μαστογραφία. Οι άντρες σε ποσοστό άνω του 75% δεν ελέγχουν τον προστάτη και άντρες και γυναίκες σε ποσοστό άνω του 80% δεν κάνουν τις βασικές εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου που είναι και ο πιο συχνός. Ο πιο βασικός λόγος είναι ότι δεν έχουμε μάθει να έχουμε σωστή σχέση με το σώμα μας και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι η ευθύνη για την υγεία μας είναι πάνω απ’ όλα δική μας ευθύνη. Μόνο έτσι θα προκύψουν και οι σωστές συμπεριφορές υγείας και θα αναπτυχθεί ο τομέας της Πρόληψης, που σε τελευταία ανάλυση αντανακλά τη γενικότερη παιδεία κάθε πληθυσμού. Είναι με άλλα λόγια θέμα ανάπτυξης και πολιτισμού μιας κοινωνίας. Γι’ αυτό και ήταν σημαντική προτεραιότητα στην ακμάζουσα αρχαία Ελλάδα, γι’ αυτό και υιοθετείται κυρίως από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της υφηλίου.
Προληπτική ιατρική
«…Η Υγεία, που είναι μια κατάσταση ολικής φυσικής πνευματικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας, είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η επίτευξη του κατά το δυνατόν υψηλότερου επιπέδου υγείας είναι σημαντικότατη παγκόσμια επιδίωξη, η πραγμάτωση της οποίας απαιτεί τη δράση πολλών άλλων κοινωνικών και οικονομικών τομέων παράλληλα με τον τομέα της υγείας».
(Διακήρυξη της ΄Αλμα-΄Ατα, 1978)
Κύριο χαρακτηριστικό της Προληπτικής Ιατρικής  είναι η πρωτογενής πρόληψη που αποσκοπεί στην αποφυγή και απομάκρυνση των αιτιολογικών παραγόντων μιας νόσου, με ενεργό συμμετοχή του ατόμου, αφού προηγηθεί έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή του (Αγωγή Υγείας), με τελικό στόχο την υιοθέτηση συγκεκριμένων συμπεριφορών. Η εκπαίδευση μιας πληθυσμιακής ομάδας περιλαμβάνει ενίσχυση της υγιεινής διαβίωσης (αποφυγή καπνίσματος, σωστή διατροφή, φυσική άσκηση) και αποφυγή επικίνδυνης συμπεριφοράς (οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, χρήση τοξικών ουσιών, άσκηση βίας).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) όρισε ως «Αγωγή Υγείας» την «εκπαιδευτική διαδικασία που αποσκοπεί στη διαμόρφωση και υιοθέτηση προτύπων συμπεριφοράς τα οποία προστατεύουν και προάγουν την πνευματική, ψυχική, σωματική υγεία και κοινωνική ευεξία» Ένα παράδειγμα που δείχνει την αποτελεσματικότητα της αγωγής υγείας στη μείωση της νοσηρότητας είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του AIDS στις χώρες του Δυτικού κόσμου όπου το επίπεδο πληροφόρησης του πληθυσμό για θέματα υγείας είναι υψηλό, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες με εντελώς διαφορετικά κοινωνικά και οικονομικά στάρνταντ.
Βέβαια η αγωγή υγείας δεν έχει άμεσα αποτελέσματα και απαιτεί μακρόχρονα προγράμματα για να αποδώσει καρπούς, γι αυτό συνήθως παραμελείται από τους οργανισμούς υγείας θεωρούμενη μάλλον ως περιττή πολυτέλεια.
ΜΕΡΙΚΑ   ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ   ΠΟΥ  ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ
Οποιαδήποτε και να είναι  η ηλικία σου   20,30,40 ,50   ποτέ  μην  υποθέσεις ότι  κάποιο   αίσθημα η σύμπτωμα  άπω αυτά  που αναφέρονται πιο  κάτω   είναι "λόγω  της  ηλικίας   η  της αλλαγής  στην  ζωή"  η  ακόμη  της  κλιμακτηρίου.
Αφήστε το γιατρό  σας  και όχι  τη  γειτόνισσα  να  σας  βοηθήσει  με  αυτά.
Εάν    σας    κόβετε  η  ανάσα   απότομα  η  σταδιακά  με η χωρίς  κάποια  μικρή   άσκηση  η  το  ανέβασμα  μιας  σκάλας.
Εάν  αισθάνεστε  ένα  πόνο  στο  στήθος  ,την  κοιλιά  τα άκρα,   ξαφνικό   που  διαρκεί  αρκετή  ώρα  η  που  επανέρχεται  και  δε  φεύγει  με  το να  ξαπλώσετε για λίγο  η με τη  λήψη  παυσίπονου.
Εάν  έχεις  λιποθυμικές  κρίσεις    η  σκοτοδίνες  συχνά.
Εάν έχεις  ένα συχνό  βήχα  και δεν  είσαι  καπνιστής  η  εάν  με το βήξιμο  βγάζεις  αιματηρά  φλέγματα.
Εάν   έχεις χωρίς  λόγω  αιμορραγία  από  τη  μύτη  το  στόμα  τον  πρωκτό   τα σεξουαλικά  όργανα  η στα ούρα.
Εάν  η  όραση  , η ακοή  η όσφρηση   ξαφνικά  αρχίσουν  να  ελαττώνονται
Εάν  ψηλαφάς  ένα  νέο μικρό η μεγάλο ογκίδιο  στον η στους  μαστούς.
Εάν  παρουσιάσεις οιδήματα  στα χέρια  η  στα πόδια.
Εάν  αισθάνεσαι  συνεχώς  αδυναμία και  εύκολα  κουράζεσαι.
Εάν  αισθάνεσαι  συνέχεια   κρύο  η  πολύ  ζέστη.
Εάν   η  κινητικότης  του  εντέρου  σου  αλλάξει  πολύ  αισθητά  (πολύ δυσκοίλιος  η  πολύ  ευκοίλιος η   συχνότης  των  κενό -σεων  άλλαξε.)
Εάν  έχεις  πόνο  στην  πλάτη  που δε  φεύγει  τελείως  πάρα του ότι   ξεκουράζεσαι  και  παίρνεις  κάποια  άπλα  παυσίπονα.
Εάν  χάσεις  ξαφνικά και  χωρίς  κάποια  δίαιτα   πολύ  βάρος     η   εάν  ακόμη   αισθανθείς  ότι  βάζεις   πολύ  βάρος   ξαφνικά.
Όλα   αυτά   είναι  λόγοι  για  τους  οποίους  και  φυσικά   θα  επισκεφθείς  το  γιατρό.
Γιώργος Μουταφίδης




Aναπτυξιακή κίνηση πολιτών Νίκαιας- Ρέντη

Zωντανή Εκπομπή των μελών της αναπτυξιακής κίνησης πολιτών Νίκαιας Ρέντη σήμέρα 20.00-22.00 στο ΡάδιοΝεφέλη στην ιστοσελίδα www.RadioNefeli.com

O Eθελοντισμός ως οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών.

Ο εθελοντισμός είναι η οργανωμένη προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος. Οι μορφές που μπορεί να πάρει είναι ποικίλες, από την παροχή υπηρεσιών φροντίδας ως τις οργανωμένες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος κι από τη δραστηριοποίηση ομάδων πολιτών για την πρόληψη, ή την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ως την παροχή εκπαίδευσης σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα, ή ομάδες.
Ο εθελοντισμός είναι μια αξία την οποία είτε την έχει κάποιος, είτε όχι. Όλα τα ανθρώπινα συστήματα αξιών, είναι παράγωγα συγκεκριμένων πολιτισμών, συγκεκριμένων συστημάτων παιδείας και συγκεκριμένων ιστορικών παραγόντων. Κατά συνέπεια  είναι μια αξία, η οποία μπορεί να μεταδοθεί, να διδαχθεί και να εμπεδωθεί ως πρακτική. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να είναι ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα προκύψει από τη μία μέρα στην άλλη. Πρόκειται για μια ολόκληρη νοοτροπία η οποία οφείλει να καλλιεργηθεί, ούτως ώστε να μετατραπεί σε αυτονόητη ενέργεια.
Η εμπορευματοποίηση των πόντων επίσης, είναι αυτή που δημιουργεί «μόδες», όχι μόνο σε υλικά αντικείμενο αλλά και σε συμπεριφορές. Αυτά είναι δεδομένα που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς σίγουρα. Όμως δεν ανήκω στους ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι ιδεολογίες, οι αξίες και τα ιδανικά έχουν πάψει εντελώς να υπάρχουν στη σύγχρονη εποχή. Πιστεύω ότι υπάρχουν, αλλά με διαφορετικές ποιότητες, εντάσεις και μορφές. Προσωπικά θα με υποψίαζε πολύ, εάν ο εθελοντισμός ήταν «μόδα» και μάλλον δεν θα μου άρεσε, για έναν πολύ απλό λόγο γιατί θα είχε περιορισμένη διάρκεια, θα αντιμετωπίζονταν με όρους «μόδας» και πολύ σύντομα θα ξεχνιόνταν από όλους. Ο εθελοντισμός είναι μια νοοτροπία η οποία για να έχει νόημα και αποτέλεσμα, οφείλει να βιωθεί πρώτα σε προσωπικό επίπεδο. Και με την έννοια αυτή, ο καθένας μπορεί να προσφέρει, ο καθένας μπορεί να συμβάλει σε μια συλλογική δράση και ο καθένας τελικά μπορεί να κάνει κάτι -όσο μικρό κι να είναι αυτό - για να αλλάξει τον κόσμο γύρω του. Ο εθελοντισμός ανήκει σε εκείνη την κατηγορία αξιών, οι οποίες έχουν διαχρονική και απόλυτη βαρύτητα. Ανήκει στις αξίες εκείνες, οι οποίες αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ανθρωπότητας για να προχωρά μπροστά.
Μια κοινωνία αλληλεγγύης, μια κοινωνία υποστήριξης των αδυνάτων και μια κοινωνία πρόνοιας για τους μη προνομιούχους, αποτελούν απλά «διαφορετικές ποιότητες» αλλά την ίδια την πεμπτουσία, το νόημα και το στόχο της Δημοκρατίας. Εάν από τις έννοιες αυτές, αφαιρέσεις την εθελοντική προσφορά, την αλληλοβοήθεια και τα αλτρουιστικά κίνητρα, τότε μένουν κενές περιεχομένου. Η Δημοκρατία, δεν αποτελεί μια «τεχνική» και «στεγνά» πολιτική έννοια αλλά ένα ολόκληρο πλαίσιο κοινωνικής συνύπαρξης στην καθημερινότητα. Είναι μια έννοια η οποία αφορά πρωτίστως τους ίδιους τους Πολίτες και όχι κάποιο απρόσωπο σύστημα διαχείρισης της όποιας εξουσίας. Επομένως, δεν θεωρώ ότι ο εθελοντισμός αποτελεί απλό έναν παράγοντα βελτίωσης της ποιότητας της Δημοκρατίας αλλά ένα στοιχείο που έχει να κάνει, με αυτή την ίδια την έννοια της ύπαρξη της.
Γιώργος Μουταφίδης πηγή: http://www.radionefeli.com/
Ο Γιώργος Μουταφίδης Γεννήθηκε στις 6-6-1968. Σπούδασε φαρμακευτική και δημοσιογραφία. Είναι δημιουργός  του ηλεκτρονικού περιοδικού Nefeli News  και του διαδικτυακού ραδιοφώνου RadioNefeli  στην ιστοσελίδα  www.RadioNefeli.com   και συνεργάτης στο περιοδικό Σύμβουλος Υγείας. Διατηρεί φαρμακείο στη Νίκαια, είναι  μέλλος του φαρμακευτικού συλλόγου Πειραιά και του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού.


Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Πέτρος Κοκκίνης είναι πτυχιούχος ΕΠΑΣ ειδικότητας Κτηριακών Έργων. Εργάζεται από μικρή ηλικία, ως ελαιοχρωματιστής συνεχίζοντας την τέχνη του πατέρα του. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως διοικητικός υπάλληλος στον  ευρύτερο  Δημόσιο Τομέα (με πρόγραμμα stage στην ΕΥΔΑΠ).  Ασχολείται ενεργά με τα πολιτιστικά δρώμενα, είναι σπουδαστής Βυζαντινής μουσικής και συμμετέχει στο χορευτικό ενηλίκων Αγίας Άννας Ρέντη . Ερασιτεχνικά δραστηριοποιείται στον τομέα των νέων τεχνολογιών-εφαρμογές internet, δημιούργησε και διατηρεί δικό του site (www.panagiaodigitria.com) .